szerző:
hvg.hu

Az Apple nem hajlandó engedni az FBI-nak, s hogy miért nem, azt egy új weboldalon magyarázza.

Nagy port kavart a közelmúltban az Apple és az FBI egymásnak feszülése a San Bernardinó-i terrorista iPhone-jának feltörése kapcsán – a részletekről itt olvashatnak. Azóta a tech-világ nagyjai is az Apple mögé álltak, kifejezve szolidaritásukat, valamint azt, hogy az FBI kérése (illetve a szövetségi bíró utasítása) aggasztó precedenst teremthet. Mi több, még az egyik áldozat édesanyja is igazat ad az Apple-nek, mondván a magánélet védelme az egyik dolog, ami Amerikát naggyá tette.

Az Apple tehát továbbra sem hajlandó engedni a kormányzatnak, és amellett, hogy ennek már több fórumon is hangot adott, most egy külön weboldalt is létrehozott, ahol kérdés-felelet formában magyarázza el az okokat.

Cupertinóban úgy gondolják, hogy a felhasználók rengeteg személyes adatot tárolnak a telefonjaikon, ezért is adtak ehhez igen erős biztonságot, amit nem lenne helyes szándékosan gyengíteni. Attól is tartanak, hogy ha most engednek, az olyan precedenst teremthet, amelynek megjósolhatatlan a jövője.

©

Bár műszakilag lehetséges volna elkészíteni azt, amit a kormány kér, de hogy ez ne kerüljön esetleg illetéktelen kezekbe, az csak úgy érhető el, ha sosem készül el ez a bizonyos termék. Az a kérdés is felvetődhet, hogy miért nem lehetne a szóban forgó operációsrendszer-változatot megsemmisíteni a felhasználása után. Válaszában az Apple a fizikai és a digitális világ eltérését említi, míg az előbbinél létrehozható, majd teljesen meg is semmisíthető valami, az utóbbi világban, ha megszületett valami, annak már biztos lesz valahol egy másolata.

Az Apple azt is világossá teszi, hogy nem támogatja a terroristákat, és a szóban forgó eszköztől eltekintve minden támogatást megad az FBI-nak az adatokhoz való hozzáféréshez.

Az ügy érdekessége, hogy időközben jelentkezett egy „kiberbiztonsági legenda”, John McAfee, hogy iOS-es hátsó ajtó nélkül is feltöri a terrorista telefonját, mindössze három hét alatt. Egyelőre nincs hír arról, hogy mit lépett erre az ajánlatra az amerikai kormány.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!