szerző:
hvg.hu

Globális vészhelyzetet hirdetett február elején a WHO a Zika-vírus miatt, és a Google is hozzájárul a fenyegetettség csökkentéséhez.

Egyelőre úgy tűnik, nem lehet megállítani a Zika-vírus terjedését, amely mikrokefáliát, azaz kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összehangolt nemzetközi intézkedéssorozatot vetített előre azzal, hogy globális vészhelyzetet hirdetett február elején.

A vírus elleni közdelembe a Google is beszállt, és amint az blogbejegyzéséből kiderült, egymillió dollárral segíti az erőfeszítéseket. A mérnökei is beszállnak a maguk módján: analizálják és feltérképezik az adatokat, és megjósolják a vírus várható terjedési útvonalait.

Keresések a Zika-vírusra
©

További 500 ezer dollárt adományoztak a UNICEF-nek és a PAHO-nak (Pan American Health Organization) – ezek a szervezetek oroszlánrészt vállalnak a vírus megfékezésére és a betegek kezelésére irányuló munkákban.

A Google 16 különböző nyelven ad információkat a Zika-vírusról, a fertőzés tüneteiről, a közegészségügyi teendőkről és arról, hogy miként lehet elérni a legaktuálisabb információkat. November óta egyébként 3000 százalékos növekedést figyeltek meg a Zika-vírusra történő kereséseknél.