szerző:
hvg.hu

Meglehetősen meggyőző tervet tett le az asztalra az egyik leginnovatívabbnak számító amerikai kormányzati szerv.

Az utóbbi években egyre többen foglalkoznak a helikopterként felszálló repülőgépekkel, legutóbb a NASA mutatta meg, hogyan képes repülni az általuk fejlesztett prototípus. Most az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, az internetet is megalkotó DARPA állt elő egy koncepcióvideóval, ami egy hasonló elven működő gépet mutat be.

A VTOL – aminek tervét az Aurora Flight Sciences nevű cég készítette el – valójában egy helikopter-repülő hibrid, ami képes a függőleges felszállásra. A tervekben a gép mindkét szárnyát propellerekkel látták el, amit a pilóta tud mozgatni. A szárnyak felszálláskor függőleges helyzetben állnak, így úgy tud felszállni, mint egy helikopter, majd vízszintes helyzetbe állítva megkezdődhet a repülés. A pilóta szükség esetén vissza is tudja fordítani a szárnyakat, így a gép nemcsak előre, hátrafelé is képes mozogni. A tervek szerint a maximális sebessége 400 csomó (kb. 740 km/h) lenne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!