szerző:
hvg.hu

Podor István egyetemi papír nélkül került a Facebookhoz – meggyőződése, hogy elsősorban még csak nem is a tudása miatt vették fel. A megoldás egyszerűbb, mint sokan gondolnák.

Sokan úgy gondolják, ha valaki az informatikából – programozásból, rendszer karbantartásból – szeretne megélni, akkor azt csak az éveken át tartó kemény egyetemi tanulmányok után tudja megtenni. Nos, ők azok, akik tévednek, legalábbis fele részben egészen biztosan: ahhoz ugyanis, hogy valakiből kiváló IT-szakember legyen, nincs szükség se egyetemi, se főiskolai végzettségre. Tanulásra viszont annál inkább.

Podor István saját bevallása szerint bár informatika szakos középiskolába járt, borzalmas tanuló volt, így a főiskola vagy az egyetem szóba se jöhetett. Az IT-világ azonban már 15 évesen magába szippantotta, és ami először csak hobbi volt – egy warez-szerver összerakása –, az hamar komoly érdeklődéssé nőtte ki magát. A középiskola végére annyira belejött a dologba, hogy egy kis IT-s cég meg is kereste, hogy segítsen nekik webshopot fejleszteni – mindezt úgy, hogy akkoriban még programozni sem tudott – osztotta meg történetét a Tech Inspiráció blogon.

©

Később a LiveJasminhez került át, és csak jóval utána, 22 éves kezdett el az első programozási nyelvével, a PHP-vel módszeresen foglalkozni. Mint mondja, a kulcsot a tanulási folyamatban számára a “bármilyen akadály is kerül elém, azt akkor is megoldom” hozzáállás jelentette. Ahogy látja, a sikert is ez a mentalitás hozta meg neki, meggyőződése szerint ugyanis amikor a Facebook épp munkaerőt keresett, egy ilyen mentalitású emberre volt szükségük. “Nyilván a hozzáállás mellett még egy kis józan paraszti ész is kell: de nem kell zseninek lenned, hogy bekerülj ide. Ami viszont alap, az, hogy a hozzáállásod ez legyen: Mindig megoldani a problémát. Mindig." A teljes történetéből az is kiderül, mi volt a fő ok, amiért felvették a Facebookhoz – itt olvashatja el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!