szerző:
hvg.hu

Egy új módszerrel sok, a gyártó által előre telepített, de teljesen felesleges programtól szabadulhatunk meg. A gép kevésbé lesz leterhelve és még több hely is lesz rajta.

Lassan egy év telt el azóta, hogy a Microsoft kiadta legújabb operációs rendszerét, a Windows 10-et, azóta pedig jó néhány frissítést adtak már ki hozzá. A következő az Anniversary Update nevet viseli – utalva a rendszer első születésnapjára –, és a hibajavítások mellett több újdonsággal is szolgál majd. Az egyik ilyennek sokan fognak örülni, és ami legjobb, ha valaki nagyon szeretné, máris kipróbálhatja: ez pedig a tiszta telepítés.

Ennek lényege, hogy úgy telepíti újra magát az operációs rendszer, hogy a számítógépekre a gyártó által előre telepített programokat – úgynevezett bloatware-eket – törli a gépről. Ez azért is rendkívül hasznos, mert ezek a háttérben futó szoftverek gyakran nemcsak az erőforrásokat kötik le, de a helyt is foglalják, és időnként még a vírusok számára is kiskapukat nyithatnak.

A rendszer az új módszerrel ezzel minden olyan dologtól megszabadítja a gépet, ami nem a Windows alapfelszerelése, vagyis a Microsoft által bekészített appokat és programokat meghagyja majd. Mindez nemcsak azoknak jó, akiket idegesítenek ezek a programok, hanem azoknak is, akik szeretnének túladni a Windows 10-es gépükön, így ugyanis nem kell egyesével törölgetni mindent, elég csak ilyen módon újratelepíteni a Windowst – a személyes fájlok persze megmaradnak.

©

Az új, egyszerűsített telepítő egyelőre még nem nyilvános – az majd csak a nyári, Anniversary Update-tel lesz elérhető bárki számára, a Windows Insider Program résztvevői azonban már letölthetik és telepíthetik a frissítést. Néhány kattintással viszont bárkiből a program tagja lehet.

Ehhez a Windows Insider Program oldalán a Get Started feliratú gombra kell nyomni, majd elfogadni az ilyenkor szokásos licensz szerződést. Ennek lényege, hogy a felhasználó hamrabb kapja majd meg az új, fejlesztés alatt álló Windows-funkciókat, amik működését a Microsoft folyamatosan figyeli, majd a működésről névtelen technikai adatokat gyűjt. Ezután a Start menü - Gépház - Frissítés és biztonság - Windows Update - Speciális beállítások menüpontban az Inside Privew bulidek beszerzése résznél a Kezdés gombra kattintva kell engedélyezni, hogy a gép letölthesse a programban résztvevők számára kiadott frissítéseket. Ezt mindenképp érdemes megtenni, a tiszta telepítő ugyanis csak a 14342-es, vagy annál frissebb verziószámú insider Windows esetén futtatható.

A "tiszta" Windows telepítéséhez szükséges eszközt erről a linkről lehet letölteni, aminek használata nagyjából egy frissítéssel egyenértékű. Az elindítása után a licensz szerződést kell elfogadni, majd kiválasztani, hogy szeretnénk-e megtartani a személyes fájljainkat, vagy a frissítés mindent töröljön le a gépről. A telepítő ettől kezdve teszi a dolgát, azt azonban nem árt tudni, hogy ezzel a drivereket is törli a gépről. Ezeket a Windows Update segítségével lehet visszaállítani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!