szerző:
hvg.hu

A klasszikus feltöltőkártya-vásárlós csalás már régi lemez, viszonylag sokan ismerik. A csalók éppen ezért kitaláltak valami mást. Pár perc alatt 30 ezer forintot lehet bukni vele.

A klasszikus forgatókönyv szerint egy csaló felhívja a mit sem sejtő áldozatot, majd gratulál neki nyereményéhez. A beígért összeget rögtön át is utalják, mondja, csak ehhez kellene venni egy-két feltöltőkártyát, és bediktálni az azon látható számot. Ezzel pedig az áldozat lényegében valaki mást juttat a feltöltés árához.

Az egy dolog, hogy sokan ismerik a módszert, de aki nem ismeri, egy kis logikával annak is könnyen gyanússá válhat. Ellentétben az új módszerrel, mellyel az Index egyik olvasója találkozott. A lényege a következő.

A vonal másik végén azt mondta a hang, hogy a Telekomtól telefonál és gratulál, mert ő lett az egyik szerencsés nyertes a sorsolásos játékban. A nyereménye egy 15 000 forintos vásárlási utalvány a Sparba vagy a Tescóba. Ehhez csak az kell, mondta az előzékeny hang, hogy küldjön el egy kódot sms-ben kétszer a megadott számra.

Itt a kódért sehova nem kell menni, a telefonáló megadja azt a pár karaktert, amit el kell küldenünk az általa megadott számra. Ez azonban lehúzás: az elküldendő üzenetben lévő kód valójában mobilos vásárlást indít el, mégpedig azonnalit, a mobil vásárlás szolgáltatás terhére. A példában említett Telekomnál egy átlagos (havidíjas) előfizető havi vásárlási limite (kerete) 20 ezer forint, ezért az olvasót “csak” egy tranzakcióval, 15 ezer forinttal tudták megrövidíteni, a második már nem fért bele. Viszont egy arany hűségszintű előfizetőnél – ebbe a körbe meglehetősen sokan tartoznak, még ha nem is tudnak róla – már 30 ezer, tehát a két sms elküldésével már ennyivel nő a következő havi számlájuk.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!