szerző:
hvg.hu

A PayPal, a SpaceX és a Tesla sikere után most egy agy-számítógép interfész megalkotására vállalkozó céget hozott létre Elon Musk.

A nyilvánosság elé egyelőre nem lépő Neuralink nevű amerikai vállalat célja, hogy olyan eszközöket fejlesszen, melyeket az emberi agyba lehet ültetni, és amelyek ezáltal elősegítik az emberi agy és a gépek közvetlen kapcsolódásának lehetőségét. A cég alapítója a The Wall Street Journal szerint nem más, mint Elon Musk.

Ez olyannyira nem meglepő, hogy egy ideje egyenesen várjuk, mikor fut be a hír. A technológiai világban igencsak előremutató üzletember ugyanis néhány hete kifejtette, hogy szerinte a jelenlegi emberi adatátviteli módszerek – például írás, gépelés, beszéd – nagyságrendekkel lassabbak a gépeknél vagy például a gondolatainknál. Musk úgy fogalmazott: valamilyen nagy sávszélességet biztosító adatátviteli interfészre lesz szükségünk, az segíthet létrehozni a szimbiózist az emberi és a gépi intelligencia között – különben az emberek a világ felesleges, haszontalan tényezőivé válnak majd a gépek számára, mihelyst elterjed a mesterséges intelligencia.

A The Verge felidézi: hasonló agy-számítógép interfészek manapság csak a science-fiction regényekben és filmekben léteznek. Néhány tízezer embernek ugyan van jóval egyszerűbb stimuláló eszköz az agyában, de ezeket az implantátumokat veszélyességük miatt most csak azok kapják meg, akiken semmilyen más orvosi módszer nem segíthet.

Elon Musk ugyanakkor úgy látja, ideje lenne elnyomni a félelmünket, az ilyen "kiegészítőkre" egyszerűen szüksége lesz az emberiségnek, ha túl akarunk élni. A vizionárius szerint a technológiai átalakulás gyorsabban történik majd, mint arra sokan számítanak. És ha akkor nem leszünk készen, a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet.

Ha tudni szeretne Musk cégének új fejlesztéseiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Balogh Csaba (Las Vegas) Tech

Már látszik, hol győznek le minket a gépek

Hiába a sok kütyü, még mindig egy alapvetően analóg világban élünk, a rengeteg digitális eszközt egyelőre nem igazán építettük be a mindennapi életmenetünkbe. De közben egyre inkább érezzük, hogy megéri: a világ legnagyobb technológiai bemutatója, a Las Vegasban zajló CES nyitóelőadásán nemcsak az idei év legfontosabb trendjeit vázolták fel, hanem az is kiderült, mi is az a kulcselem, amelynek köszönhetően a gépek könnyedén lekörözik majd az emberi tudást és tapasztalatot.

hvg.hu Tech

Ijesztő jóslattal állt elő Stephen Hawking

A mesterséges intelligencia az emberiség végét jelentheti – figyelmeztetett Stephen Hawking brit asztrofizikus. A kerekesszékhez kötött és hangszintetizátorral kommunikáló tudós szerint a gépek képesek lesznek újratervezni magukat és behozhatatlan előnyre tehetnek szert az emberrel szemben.