szerző:
hvg.hu

Az amerikai haditengerészetnek csupán négy hétre volt szüksége, hogy megtervezze és legyártsa az első 3D-s technológiával készített tengeralattjáró testét. Így alig tizedannyiba kerül majd létrehozni egy víz alatti hajót, mint eddig.

Miközben a hétköznapi élet számos területén vehetjük majd hasznát a 3D-nyomtatásnak – legyen szó műkézről, vagy akár egy májról vagy veséről – a hadiiparnak is komoly előnye származhat a technológiából. Az amerikaiaknak legalábbis már egészen biztosan, nemrég ugyanis egy tengeralattjáró prototípusát készítették így el.

Az amerikai haditengerészet és az Oak Ridge nevű kutatólabor közös projektjében alig négy hét alatt készült el a vízi jármű. A csapat még 2016-ban kezdett dolgozni a terveken és a megvalósításon, majd egy ipari 3D-nyomtató segítségével kezdték életre kelteni a tengeralattjárót.

Mint kiderült, a tervezés csupán egy hétig tartott, a maradék három hét alatt pedig kinyomtatták és összeszerelték az eszközt. A tengeralattjárót hat különálló szénszálas komponensből rakták össze, amely így 9,1 méter hosszú és 1,3 méter átmérőjű lett. Ezzel jelen pillanatban ez a haditengerészet legnagyobb 3D-nyomtatott eszköze.

A szakemberek szerint azonban a hagyományos tengeralattjáróhoz képest nemcsak jóval gyorsabb, olcsóbb is az előállítása. Míg előbbinél 3-5 hónapra, valamint 600 ezer és 800 ezer dollár közötti összegre (kb. 156 millió – 210 millió forint) van szükség, a 3D-nyomtatással az ár 90 százalékkal kerül kevesebbe.

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy egyelőre csak egy hajótestről beszélhetünk, nem pedig egy kész tengeralattjáróról. Ugyanakkor a célt már így is elérték: olcsóbb és gyorsabb gyártási technológiát fejlesztettek ki. Az Amerikai Haditengerészet pedig 2019-ben szeretné bemutatni az első, 3D-nyomtatással készülő tengeralattjárókat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.