szerző:
hvg.hu

Az amerikai haditengerészetnek csupán négy hétre volt szüksége, hogy megtervezze és legyártsa az első 3D-s technológiával készített tengeralattjáró testét. Így alig tizedannyiba kerül majd létrehozni egy víz alatti hajót, mint eddig.

Miközben a hétköznapi élet számos területén vehetjük majd hasznát a 3D-nyomtatásnak – legyen szó műkézről, vagy akár egy májról vagy veséről – a hadiiparnak is komoly előnye származhat a technológiából. Az amerikaiaknak legalábbis már egészen biztosan, nemrég ugyanis egy tengeralattjáró prototípusát készítették így el.

Az amerikai haditengerészet és az Oak Ridge nevű kutatólabor közös projektjében alig négy hét alatt készült el a vízi jármű. A csapat még 2016-ban kezdett dolgozni a terveken és a megvalósításon, majd egy ipari 3D-nyomtató segítségével kezdték életre kelteni a tengeralattjárót.

Mint kiderült, a tervezés csupán egy hétig tartott, a maradék három hét alatt pedig kinyomtatták és összeszerelték az eszközt. A tengeralattjárót hat különálló szénszálas komponensből rakták össze, amely így 9,1 méter hosszú és 1,3 méter átmérőjű lett. Ezzel jelen pillanatban ez a haditengerészet legnagyobb 3D-nyomtatott eszköze.

A szakemberek szerint azonban a hagyományos tengeralattjáróhoz képest nemcsak jóval gyorsabb, olcsóbb is az előállítása. Míg előbbinél 3-5 hónapra, valamint 600 ezer és 800 ezer dollár közötti összegre (kb. 156 millió – 210 millió forint) van szükség, a 3D-nyomtatással az ár 90 százalékkal kerül kevesebbe.

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy egyelőre csak egy hajótestről beszélhetünk, nem pedig egy kész tengeralattjáróról. Ugyanakkor a célt már így is elérték: olcsóbb és gyorsabb gyártási technológiát fejlesztettek ki. Az Amerikai Haditengerészet pedig 2019-ben szeretné bemutatni az első, 3D-nyomtatással készülő tengeralattjárókat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!