szerző:
hvg.hu

A Medium az egyetlen népszerű blogszolgáltató, amelynek fizetős fala is van – e mögé most már bárki beteheti a blogbejegyzéseit, aki fizetséget szeretne az írásaiért.

Minimalista stílusa miatt sokan szeretnek blogot írni a Medium szolgáltatónál, korábban mi is megírtuk, hogy mobillal és tablettel talán ezen a felületen a legegyszerűbb írni. A szolgáltatást a Twitter alapítói találták ki, és nagy népszerűségnek örvend a minőségi tartalomszolgáltatók körében, legyen szó bloggerekről vagy akár neves médiumokról.

Köszönhető ez annak is, hogy havi 5 dollárért bevezették a fizetős falat, amellyel exkluzív tartalmak érhetők el. A Medium jó hírt közölt: mostantól bárki a fizetős tartalmak közé teheti a bejegyzéseit.

Vagyis bárki pénzt kereshet a bloggerkedéssel, persze ehhez a bloggernek is fizetnie kell a havidíjat. A TechCrunch információi szerint a legnagyobb fizetés átszámítva havi 600 ezer forint egy szerzőnek. Az egyetlen bejegyzésért kapott összeg rekordja 380 ezer forint, az átlagos fizetség pedig kb. havi 25 ezer forint.

Az olvasottság mellett a tapsok száma (a facebookos lájkolásnak felel meg) határozza meg, hogy a bevételből ki mennyire részesül. Az átlagos keresetből nyilván nem lehet megélni – ráadásul főként nem magyar nyelvű blogokra vonatkozik – de egy kis kiegészítésként jól jöhet, és akár karriert is lehet vele indítani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!