szerző:
hvg.hu

A 11-es Chromebook újfent üzemidővel kapcsolatos tulajdonságai miatt lehet remek vétel a hordozhatóságot preferálók számára. De a hosszú üzemidő bizony komoly megalkuvást kíván.

A CES 2018 technológiai szakkiállítás apropóján új notebookkal jelentkezett az Acer. A Chromebook 11 csábereje nem a gigabájtokban keresendő, hanem az üzemidőben: a gyártó ígéretei szerint egyetlen töltéssel 10 órán át lehet nyúzni, ráadásul sokkal csöndesebb is lett. Előbbit persze illik fenntartásokkal kezelni, hiszen teljes terhelés során minden bizonnyal jóval kisebb üzemidővel számolhatunk a Windows helyett Chrome OS-t futtató gép esetében.

Ami a megalkuvást illeti: a gép egy 11,6 colos, mindössze 1366x768 felbontású kijelzőt kapott, ami a jelenleg piacon lévő olcsóbb mobilok felbontásához képest is jócskán gyengébb, full HD-s képminőségről pedig ne is álmodjunk, ez a panel ilyesmit nem tesz lehetővé.

©

A készülékbe az Acertől megszokott módon ismét Celeron processzor, valamint típustól függően 2/4GB-nyi RAM került, képes Bluetoothon keresztül kommunikálni és 802.11ac-s wifi-szabványt is kapott. Tárhely tekintetében 16 vagy 32GB-os, ami megint csak nem túl izmos, de ezt a gépet egyébként sem adattárolásra találták ki, de böngészésre, YouTube-videók nézésére és hasonló tevékenységekre viszont tökéletesen alkalmas. Szinte pehelykönnyű és egy táskában is könnyen elfér, hála a valóban vékony kialakításnak.

De másban is jó: az androidos alkalmazásokat is futtatni képes készülékből érintőképernyős változat is lesz, ráadásul két 3.0-ás és két 3.1-es USB-csatlakozót is kapott, ez utóbbiból a C típusút – ezek nem annyira megszokottak egy alapvetően 249 eurós (nagyjából 77 ezer forintos) árcédulájú számítógépnél.

©

Mielőtt azonban valamelyik webshopra kattintana, nem árt tudni, hogy hazánkban egyik gyártónál sem kaphatók Chromebookok, de némi ráfizetéssel már Magyarországra is rendelhetők. Ez esetben csak a szállítási költséget kell kifizetni, ez az összeg pedig legrosszabb esetben is 10-15 ezer forintos extra ráfordítást jelenthet. Ezt – valamint az EU-n belüli vámmentességet is – figyelembe véve a végösszeg 90 ezer forint körül jöhet ki, ami továbbra is igen barátságos összeg egy ilyesmi üzemidőt nyújtó gépért. Márciusig viszont még várnia kell, a laptop csak akkor lesz kapható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!