szerző:
hvg.hu

A Falcon Heavy sikeres pályára állítását követően újabb grandiózus projekt van kilátásban Elon Musknál: az üzletember az űrbe vinné a netet, ehhez pedig nem kisebb álmot dédelget, mint egy hatalmas, több elemet számláló műholdrendszer kiépítését. A szisztéma első darabját szombaton lőhetik fel.

Évek óta hallgathatjuk, micsoda terveket sző a joggal az igazi Vasembernek nevezett Elon Musk: a vizionárius üzletember néhány napja sikerrel abszolválta élete egyik fő művéhez kapcsolódó tervét, és már javában készül az újabb mutatványra, ami a korábbiaknál is nagyobbat szólhat: az űrben csiholna internetet néhány ezer műhold segítségével, amelyeket sikeres pályára állítást követően egyetlen, a teljes bolygót lefedő rendszerré kovácsolna, hogy 2024-re a Föld minden pontját olcsó, szélessávú internettel lássa el. (Persze nemcsak Musk az egyedüli, aki ilyet tervet sző, hiszen a britek is ott loholnak a nyakában.)

Az első terv még 4425 szerkezet fellövéséről szólt, de a projektet később további 7518 egységgel bővítették, így összesen 11 943 mesterséges égitestet készülnek pályára állítani az elkövetkező években. Mindez a vonatkozó amerikai nyilvántartás adatai szerint nyolcszor annyi új műholdat jelent, mint amennyi most összesen kering a bolygónk körül. A már korábban leadott tervek szerint az eszközök a miniműholdak kategóriáját súrolják. Azok nagyjából 500 és 1000 kg közé tehetők a szakirodalom alapján, de Muskék szatellitjei némileg könnyebbek, egyenként nagyjából 385 kg súlyúak.

A Falcon Heavy sikeresen teszten van túl, jöhet az újabb kísérlet.
©

Az 1140–1300 km-es magasságban keringő műholdak a számítások szerint 5-7 éven keresztül lennének képesek internetet biztosítani. A technológia ezen része persze akár még változhat is, hiszen Muskék 2016-ban fogalmazták meg elképzeléseiket, így nem kizárt, hogy utólag talán sikerül majd toldani valamit az egységek élettartamán.

Az amerikai szövetségi hírközlési hatóság (FCC) első körben 800 eszköz pályára állítását engedélyezte, ami a fellőni kívánt mennyiséghez képes csekély darabszámnak tűnik, de ez pont annyi egységet jelent, amennyi az Egyesült Államok lefedéséhez szükséges.

A projekt annyira előrehaladott állapotban tart, hogy a Microsat-2a-t és Microsat-2b-t – a spanyolok által üzemeltetett Paz megfigyelőműholddal együtt – szombaton délután, magyar idő szerint 16 óra 17 perckor már fel is küldik az űrbe. Ha minden jól megy, a tesztüzemmel működő szatelliteket jövőre válthatják a láncolat „igazi” darabjai.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!