szerző:
hvg.hu

Miután Donald Trump amerikai elnök is hallatta a hangját, a Broadcom nem tehetett mást, mint hogy lemondjon bevásárlási szándékáról.

A technológia történetének egyik legnagyobb akvizíciójára kerülhetett volna sor, ha a Qualcomm nem kéreti magát novemberben, és persze nem szól közbe az amerikai elnöki vétó – a Broadcom–Qualcomm-saga legfontosabb részleteit itt olvashatják.

A Broadcom a mai napon megerősítette, hogy visszavonja ajánlatát a konkurens chipgyártó Qualcomm megszerzésére vonatkozóan. A hír cseppet sem meglepő, miután az amerikai elnök, az Egyesült Államok külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottsága (CFIUS) javaslatára bejelentette a héten, hogy nemzetbiztonsági okok miatt nem engedélyezi az akvizíciót, és ez ellen nincs fellebbezési lehetőség. Bár a Broadcom kvázi amerikai cégként működik, a székhelye Szingapúrban van, igaz, elkötelezte magát amellett, hogy teljes mértékben az Egyesült Államokba teszi át üzleti tevékenységét, csakhogy ezzel egy kicsit elkésett.

A CFIUS szerint amennyiben a Broadcom felvásárolta volna a Qualcommot, gátolta volna a cég kutatás-fejlesztését, előnyhöz juttatva harmadik felet (értsd Huawei) az 5G-mobiltechnológiában. A szokatlanul gyors beavatkozás (a CFIUS általában csak egy akvizíció megkötése után vizsgálódik) is mutatja, mennyire fontos, mondhatjuk stratégiai jelentőségű az amerikai kormány számára az 5G.

Mindezek fényében a Broadcom nem is nagyon tehetett mást, mint hogy visszakozzon. „Bár csalódottak vagyunk az ügy ilyen alakulása miatt, a Broadcom meg fog felelni a Rendnek – nyilatkozta a cég vezérigazgatója. A Broadcom egyúttal visszavonta a független igazgatók jelölését a Qualcomm igazgatótanácsába. Bár az Intel egyelőre nem kommentálta a fejleményeket, ő tűnik a nevető harmadiknak, hiszen így már nem is annyira fontos a számára, hogy felvásárolja a Broadcomot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!