szerző:
hvg.hu

A Connecticuti Egyetem kutatói szerint jobban tennénk, ha nem használnánk a nyilvános mosdókban felszerelt kézszárító berendezéseket, különben komoly fertőzéseket kaphatunk el.

A mai nyilvános mosdók többségében már nincs kéztörlő papír, azokat ugyanis felváltották a kézszárító berendezések. Mindennek elviekben örülhetünk, hiszen ennek köszönhetően jóval kevesebb papír fogy, így fából is kevesebbet kell kivágni. Volna azonban itt egy eléggé fontos de.

Bár a kézszárítók elviekben higiénikusak, hiszen anélkül lépnek működésbe, hogy hozzá kellene érnünk, a készülék a legkevésbé sem ártalmatlan. Az amerikai Connecticuti Egyetem kutatói nemrég az egyetem 36 mosdójában vizsgálták meg az ott használatos kézszárítókat, amelyekről kiderült, hogy az általuk kifújt levegőben ott a Bacillus subtilis, azaz a szénabacilus nevű baktérium is, amely többek között az emberi bélrendszerben található meg.

©

A baktérium a wc-k öblítésekor a székletből kerül a levegőbe, és mivel a kézszárító a mosdóban található levegőt szívja be, majd melegítve fújja ki – így végeredményben rendkívül szennyezett levegővel szárítja a kezünket – számolt be róla a ZME Science.

A kutatók a vizsgálat során mintát vettek a kézszárító nélküli és a kézszárítóval ellátott illemhelyek levegőjéből. Míg előbbi esetében táptalajonként csupán hat baktériumtelepet tudtak kitenyészteni, utóbbinál ennek épp tízszeresét. Összesen 21 fajta baktérium 62 típusát találták meg, amelyek között olyan súlyos fertőzéseket okozókat is találni, mint például Staphylococcus aureus.

A szakemberek arra is kíváncsiak voltak, mi történik, ha a kézszárító berendezéseket szűrőkkel látják el, ám kiderült, az is csupán a kórokozók 75 százalékát képes megszűrni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!