szerző:
hvg.hu

Egy ismeretlen kis startup nekiment az Apple-nek: 200 ezer dollárt követelnek amiatt, hogy – véleményük szerint – az Apple ellopta logójuk ötletét.

A Shift nevű startup 200 ezer dollárt (ez nagyjából 54 millió forintnak megfelelő összeg) követel az Apple-től, és bíróságig vinné az ügyet. Állítólag az ő logójukból merítettek ötletet a WWDC 2018-on bemutatott Siri Shortcuts app logójához. (A Siri Shortcuts segítségével a felhasználó határozhatja meg, hogy mit lépjen a Siri egy-egy előre beprogramozott mondat hatására, valahogy úgy működik ez, mint ahogy azt a gyorsbillentyűknél megszoktuk.)

A Shift cég neve nem túl felkapott, a kis vállalkozás blokklánc alapon készít weboldalakat. Azt kérik az Apple-től, hogy kártalanítsa őket vagy változtassa meg a szóban forgó logót, mivel annak használata „zavart okozhat a piacon”. A Shift szerint meglepő, hogy egy annyira gazdag és dizájnorientált cég, mint amilyen az Apple, ötleteket kénytelen „kölcsönözni”.

Balra az Apple által használt logó, jobbra a Shifté.
©

Hát, mit is mondhatunk? A két logó, ahogyan az a fenti képen is látszik, alig hasonlít egymásra, sőt valójában a Shift logója jobban emlékeztet a Dropboxéra, ha már az ötletek kölcsönzésénél tartunk. Szóval eléggé valószínűtlen, hogy az Apple elveszítene egy ilyen pert és fizetnie kellene, sokkal inkább arról lehet szó, hogy így akar egy nevesincs cég nyilvánosságot kapni.

Egyébként nem ez az első eset, hogy egy kis beperelné a „nagy” Apple-t, tavaly októberben egy tokiói vállalkozás ment bíróságra amiatt, hogy az Apple az animoji szót használja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!