szerző:
hvg.hu

Az egykori kohászvárosban sokáig támadhatatlannak tűnő szocialisták az EP-választásokon a harmadik helyre szorultak a Fidesz és a Jobbik mögött. A megrendült választói bizalmat tovább erodálhatja, hogy a helyi MSZP-szervezet úgy határozott, Benedek Mihály polgármesternek mennie kell. A terhére rótt lista szerint hamisan tüntette fel, hogy érettségizett, saját szakállára utalt ki pénzeket, és rúgta ki a visszaéléseket feltáró jegyzőt. A hvg.hu tudósítója igyekezett a botrány szálait kibogozni.

Az MSZP ózdi szervezete október 30-án rendkívüli taggyűlést tartott, amelyen egyetlen napirendi pont szerepelt, Benedek Mihály polgármester hivatalból történő eltávolítása. Az indok, hogy október 2-án állítólag újból feljelentették Benedek Mihályt az ügyészségen, a párt helyi vezetése pedig kapott egy névtelen levelet, amelyben felhívják a figyelmüket: Benedek Mihálynak nincs érettségi bizonyítványa.

Utóbbi állítás főleg annak tükrében súlyos, hogy Benedek 1994 és 2002 között parlamenti képviselő volt, majd 2002-től Ózd város polgármestere. A parlament.hu és az election.hu  internetes oldalakon fellelhető önéletrajzában az olvasható, hogy középiskolai tanulmányait Kazincbarcikán végezte, a Vegyipari Technikumban 1972-ben tett érettségi vizsgát és szerzett szerves kémiai vegyésztechnikusi képesítést. Az üggyel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni Benedek Mihályt, ám a polgármesteri hivatal titkárságán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a polgármester úr betegszabadságon van. Boda István MSZP-elnök pedig határozottan elutasított mindenféle tájékoztatást az üggyel kapcsolatban, annak ellenére, hogy több szocialista képviselő azt állította: a rendkívüli taggyűlésen történtekről egyedül ő adhat tájékoztatást.

Benedek Mihály
© www.ozd.hu
Benedek Mihály érettségi bizonyítványa ügyében megkerestük a kazincbarcikai Irinyi János Szakközépiskola (volt Vegyipari Technikum) jelenlegi igazgatóját, Untener Jánost. Az iskola igazgatója közölte: 1972-ben Benedek Mihály nemhogy érettségizett volna ebben az iskolában, de nem is járt oda.

Az ügyben a szocialisták egyik - csak névtelenül nyilatkozó - helyi embere elmondta: „Az elmúlt hét elején kaptam egy meghívót, hogy rendkívüli taggyűlés lesz. A fél város már tudta, persze nem hivatalosan, hogy Benedek megbukott. A vezetés igyekezte lokalizálni a problémát, ám kénytelenek voltak vele foglalkozni. A taggyűlést egyértelműen azért hívták össze, hogy vonjuk meg Benedektől a bizalmat. Az egész az érettségi bizonyítványára volt kiélezve, ami nincs is, önéletrajzában az erre vonatkozó adat hamis.”

„A rendkívüli taggyűlést megelőzően a párt helyi vezetése sorozatban tartott üléseket, ahol Benedek elismerte, nincs érettségi bizonyítványa, továbbá azt is, hogy önhatalmúlag döntött különböző megbízásokról, s fizetett ki milliókat, miközben azokat az ózdi önkormányzat is el tudta volna végezni" - állította forrásunk, hozzátéve, Boda István pártelnök ezután megkérte, hogy többet ne menjen dolgozni, mire Benedek írásban lemondott mindennemű pártbeosztásáról, s megegyeztek, hogy betegállományba vonul, majd elmegy nyugdíjba.

Ezek után hívták össze a rendkívüli taggyűlést, amelyen a polgármester nem jelent meg, csupán egy levelet írt a tagságnak, hogy személyéről ne döntsenek. Boda a tagság előtt felolvasta a tényeket, amikben a helyi MSZP-vezetés elmarasztalta Benedeket, s a többség egyetértett a bizalom megvonásával.

Csiszár Miklós, Ózd volt jegyzője
© www.ozd.hu
Ózd város volt jegyzője, Csiszár Miklós 20 évig töltötte be a posztját. Benedek 2007-ben, a képviselőtestület jóváhagyásával, kezdeményezte a Polgármesteri Hivatal átvilágítását., Ám az anyag rengeteg pontatlanságot és valótlanságot tartalmazott, amelyre egy, a képviselőknek is szétosztott 70 oldalas dokumentumban hívta fel a figyelmet. A viszony megromlásához látszólag ez a körülmény vezetett.

Ezt követően, 2007 októberében közölte vele a polgármester, hogy nem kíván vele a jövőben együtt dolgozni, és vagy kétéves illetményének megfelelő összegért 2007. december 31-ig  távozik a hivataltól, vagy fegyelmi eljárást kezdeményeznek ellene. Csiszár Miklós nem kívánt egyezséget kötni, így a képviselőtestület eljárást indított ellene:  2007 novemberében, rendkívüli testületi ülésen felfüggesztették állásából, azzal, hogy „túllépte hatáskörét”. Az okok között szerepelt többek között,  hogy  nem működött megfelelően együtt az átvilágító céggel, és,  hogy a polgármester akarata ellenére elküldte a képviselőknek az átvilágítási anyaggal kapcsolatos álláspontját. És kifogásoltak két megbízási szerződést - az egyiket a volt ljegyzővel kötötte nyugdíjazása után tanácsadói munkakörre, a másikat egy adószakértővel, adóellenőrzésre. Ez utóbbinál vitatták az adószakértő szakképesítését.

Csiszár Miklós kálváriája (Oldaltörés)

2008 márciusában a polgármester javaslatára a jegyző szabadságra ment, majd újra elhelyezkedett jegyzőként, igaz, nem Ózdon. A volt kohászvárosban most mégis az ő ügyében is áll a bál. Ugyanis Ózd képviselő-testülete megítélt a volt jegyzőnek  20 millió forintot, a volt jegyző többletjuttatásainak fedezete címmel. Erről a határozatról azonban több testületi tag csak utólag értesült, így például Fazekas Zoltán fideszes városatya is azt mondta, a mai napig nem kapott választ a polgármestertől arra a kérdésre, hogy mi indokolta a többletkiadást. Ám a költségvetést önmagában nem ez rengeti meg, mondta Fazekas, hanem az idén, már eddig felhalmozódott, több mint 700 milliós hiány.

Csiszár Miklós ugyanakkor készséggel beszámolt róla, hogy miért tartja indokoltnak a neki kiutalt 20 millió forintot. A volt jegyző a hvg.hu-nak kifejtette, 2005-ben ismeretlen tettes ellen - de tartalmilag Ózd város polgármesterét érintően – kilenc ügyben büntetőeljárás indult. Ezek egy évvel később bűncselekmény hiányában lezárultak. A helyhatósági választások során Benedeket ismét polgármesterré választották, s viszonya Csiszárral - ez utóbbi elbeszélése szerint - kezdett megromlani. Többször is figyelmeztette a jegyzőt, reméli, a jövőben nem kerül sor a korábbi büntetőügyekhez hasonló ügyekre.

A Fidesz felszólít

A Fidesz ózdi szervezete azonnali teljes körű tájékoztatást vár Benedek Mihály polgármester körül kialakult helyzetről. "A képviselő testület 2009. október 29-i ülésén Kis Sándor alpolgármester azt a tájékoztatást adta, hogy Benedek Mihály polgármester betegszabadságra ment, miközben hírforrások arról számolnak be (itt nyilván cikkünkre gondolnak - a szerk.), hogy az MSZP ózdi szervezetének október 30-i rendkívüli taggyűlésén megvonták a bizalmat a polgármestertől és felszólították, hogy mondjon le minden tisztségéről, és felvetődött több ügyben büntető eljárás indítása is a Polgármester ellen.
a Fidesz Magyar Polgári Szövetség ózdi szervezete”

Ezután jött az átvilágítási ügy,  Csiszár Miklóst felfüggesztették állásából, másfél évig nem kapott fizetést. 2009 márciusában Csiszár Miklóst  a munkaügyi bíróság  határozata visszahelyezte állásába, s elmaradt jövedelemként összességében megítélt mintegy bruttó 16 millió forintot. A jogerős másodfokú ítéletet követően munkára jelentkezett korábbi helyén, de Benedek polgármester ismételten kifejtette, hogy a jövőben nem kíván vele együtt dolgozni.  Ismét felajánlotta kétéves bruttó illetményét.  "Fel kellett adnom az addigi egzisztenciámat és egy másik településen kell azt újra megteremtenem; ezért nem tartom irreálisan magasnak ezt az összeget" - hangsúlyozta Csiszár Miklós.

Ebben az ügyben is kíváncsiak lettünk volna Benedek Mihály polgármester, illetve Kiss Sándor alpolgármester véleményére, ám erre sem kaptunk tőlük választ.

Ki fogja irányítani Ózdot a következő hónapokban? A neve elhallgatását kérő MSZP-tag annyit mondott: határozat született, hogy Benedek visszavonulásával a következő választásig a két alpolgármester, Kiss Sándor és Bárdos Balázs látják majd el a polgármesteri feladatokat. A közvéleményt egyelőre erről sem tájékoztatták.

A megszólaltatott MSZP-s a nyilatkozatstopot azzal indokolja, hogy „tompítani kell a feszültséget, rossz a helyzet, ha nyilatkoznának, akkor még rosszabb lenne. Hogy néznének ezek után a választóik szemébe? A párt érdekében nem nyilatkoznak.”

Fürjes Judit