szerző:
hvg.hu

Megkezdődött Pretoriában Oscar Pistorius gyilkossági pere. A bíróság épülete és környéke tele van újságírókkal. A műlábakkal futó dél-afrikai sportoló tavaly februárban lelőtte házában barátnőjét, a 29 éves Reeva Steenkampot, aki belehalt sérüléseibe. Pistorius azt állítja: véletlenül ölt, mert azt hitte, hogy betörő van a házban. Ugyanezt vallomásában is megerősítette a bíróságon. Az ügyészek szerint viszont szándékos emberölés történt. A tárgyalás kedden délelőtt folytatódik.

A 27 éves Pistorius szabadlábon védekezhet. A per hétfőn kezdődött Pretoriában, a sportoló magyar idő szerint 9 óra körül érkezett meg a bíróságra. Óriási az érdeklődés, a hírtelevíziók élő közvetítést adnak a helyszínről, valamint a szokásoknak megfelelően sok újságíró készít percről percre tudósítást. Ilyen angol nyelvű beszámoló olvasható például a CNN vagy a brit The Guardian oldalán. Utóbbin élő közvetítés is látható a tárgyalóteremből. A hvg.hu cikkét az ügy hátteréről ide kattintva olvashatják.

©

Pistorius sötétszürke öltönyt, fehér inget, fekete nyakkendőt visel. A teremben van Reeva Steenkamp családja is, a nő édesanyja, June Steenkamp fekete ruhában érkezett.

A tárgyalás másfél órát csúszott, állítólag azért, mert valamilyen gond volt a tolmácsolással. Pistorius a várakozás idején jegyzetelgetett, és nyugodtabbnak tűnt, mint a tavalyi bíróság meghallgatásain.

A bíró végül magyar idő szerint fél 11 után nem sokkal érkezett a terembe, és bocsánatot kért a késésért. A tárgyalás angol nyelven folyik.

Pistorius ártatlannak vallotta magát

A tárgyalás elején az ügyész elmondta, hogy szándékos emberöléssel vádolják Pistoriust. A bíró megkérdezte a sportolót, megértette-e a vádat: a válasz az volt, hogy igen, és nem tartja magát bűnösnek.

Ezután Pistorius ügyvédje olvasta fel védence vallomását, amelyben megerősítette: azt hitte, betörő van a házában, ezért ragadott fegyvert tavaly február 14-én, és azt gondolta, hogy a barátnője az ágyban fekszik. A sportoló tagadta, hogy a halálos lövés előtt veszekedtek Reeva Steenkamppal. Szerinte az sem volt lehetséges, hogy mások veszekedni hallották őket, mivel a háza 177 méterre található az állítólagos fültanúk otthonától. Pistorius azt is tagadta, hogy szándékosan végzett kedvesével.

©

Vérfagyasztó sikolyok

Az első tanú, akit meghallgatott a bíróság, a sportoló egyik szomszédja, Michelle Burger volt. A nő arcát nem mutatták az élő közvetítésben, afrikaans nyelven válaszolt a kérdésekre, amit aztán angolra fordítottak. Azt mondta: a sportolóval nem találkozott, csak annyit tudott róla, hogy ugyanabban a lakóparkban él, ahol ő, de nem tudta, pontosan melyik házban. A férjével hajnali 3 óra körül sikoltásra ébredtek fel, és hallották azt is, hogy egy férfi segítségért kiáltozik. Hívták a biztonsági szolgálatot: a telefonban azt mondták a férjének, hogy a szomszédjaikat megtámadták.

A nő több lövést hallott a "vérfagyasztó" sikítások után. A bíróságon sokkolónak nevezete, amit hallottak, de csak másnap, a munkahelyén tudta meg, mi is történt éjszaka. A férje hívta fel, és mondta el neki, hogy a tévéből hallott a gyilkosságról.

A tanú meghallgatásakor Reeva Steenkamp családtagjai elsírták magukat.

Lövés vagy krikettütő?

Magyar idő szerint nem sokkal 12 óra előtt a tárgyalást berekesztették az ebédszünet idejére. A szünetről visszatérve folytaták az első tanú meghallgatását. Pistorius ügyvédje újra és újra megpróbálja a tanút zavarba hozni. Ha soha nem hallotta, milyen hangot ad az, ha valaki egy krikettütővel bever egy ajtót, akkor hogyan állíthatja biztosan, hogy lövéseket hallott és nem keveri össze egy krikettütővel bevert ajtó hangjával. Az ügyvéd azt is megkérdezte, hogy 177 méteres távolságból hogyan lehetett biztos abban, hogy egy nő sikolyát hallotta.

A védő még tette egy pár kísérletet a tanú megizzasztására, majd befejeződött a meghallgatás. A tárgyalás kedd délelőtt folytatódik.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!