szerző:
MTI

Az Európai Bizottság az uniós bíróság elé idézi Nagy-Britanniát az EU-munkavállalók szociális juttatásainak szigorításai miatt – írta brüsszeli forrásaira hivatkozva a The Sunday Telegraph. A vasárnapi brit lap szerint a jogi eljárást Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős EU-biztos hivatala kezdeményezi.

Andor László szóvivője a Telegraphnak elmondta: a jogi eljárás alapja az, hogy Nagy-Britannia diszkriminatív gyakorlatot folytat más uniós tagállamok polgáraival szemben, amikor az életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodáshoz fűződő jogosultság igazolásához köti a társállamokból érkező bevándorlók hozzáférését egyes szociális juttatásokhoz, például a bejegyzett álláskeresőknek járó állami támogatáshoz.

A magyar EU-biztos szóvivője szerint ez ellentétes a társadalombiztosítási rendszerekről szóló uniós jogszabállyal, amely tiltja a közvetlen és közvetett diszkriminációt a szociális ellátórendszerek igénybe vételénél.

Nagy-Britannia az említett miatt az elmúlt hónapokban többször is komoly konfliktusba keveredett Andor Lászlóval, akinek ismételt bíráló nyilatkozatait éles ellenkritikával fogadták brit konzervatív politikusok.