szerző:
MTI

Barack Obama amerikai elnök az Ice Bucket Challenge, azaz a jeges vizes kihívás jótékonysági akciósorozat keretében nem öntötte magát nyakon, hanem csekket töltött ki az ALS-betegek megsegítésére – írták amerikai napilapok pénteken.

A Fehér Ház nem közölte, hogy az elnök mekkora összegről töltötte ki a csekket. Obama előtt az amerikai politikai életből többek között George W. Bush exelnök és Chris Christie New Jersey-i kormányzó is elfogadta a jeges vizes kihívást. Bush egyébként kihívást intézett elődjéhez, Bill Clintonhoz.

Obama elnököt a 86 éves Ethel Kennedy és a 20 éves kanadai popsztár, Justin Bieber is kihívta.

Akit ismerősei kijelölnek a kihívásra, annak 24 órán belül jéghideg vízzel kell leöntenie magát vagy jeges vízben kell megmártóznia, és mindezt videofelvétellel kell bizonyítania. Ellenkező esetben egy legalább 100 dolláros csekket kell kiállítaniuk az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) nevű betegség gyógyításának támogatására. (Charlie Sheen 10 ezer dollárt ajánlott fel).

Az akcióval hozzá akarnak járulni a harchoz a degeneratív idegrendszeri elváltozás ellen. A betegek átlagosan 2-5 évvel élik csak túl a diagnózist. Ezzel kórral küzd például Stephen Hawking angol elméleti fizikus.

Az akció keretében eddig csaknem 42 millió dollárt sikerült összegyűjteni.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!