szerző:
hvg.hu

Az USA erődemonstrációval válaszolt arra, hogy Észak-Korea a múlt héten bejelentette: sikeres hidrogénbomba-tesztet hajtott végre: Washington egy B-52-es stratégiai bombázott küldött az Észak- és Dél-Koreát elválasztó határövezetbe.

A B-52-es és a bombázót kísérő amerikai és dél-koreai vadászgépek egy dél-koreai katonai támaszpont közelében repültek el kis magasságban,  s az a „bemutató” után Terrence O’Shaughnessy amerikai tábornok közölte: az USA rendíthetetlenül kész megvédeni Dél-Koreát, s a hagyományos fegyverek nyújtotta védelem mellett Dél-Koreára is kiterjed az amerikai nukleáris ernyő. Dél-koreai értesülések szerint a B-52-es megjelenése után Washington egy repülőgép-hordozót is a félsziget partjaihoz vezényel.

©


Az erődemonstrációról annak ellenére döntött az USA, hogy sok szakértő továbbra is kétkedéssel fogadja a sikeres hidrogénbomba-tesztről szóló észak-koreai bejelentéseket, mivel úgy tűnik, hogy a földalatti robbanás ereje nem volt akkora, mint egy valódi hidrogénbombáé. Phenjan szerint a nukleáris fegyverek fejlesztésére azért van szükség, hogy elkerülhető legyen egy Korea elleni amerikai atomtámadás.