szerző:
hvg.hu

Terveket jelentettek be a brazil hatóságok, hogy megakadályozzák a Zika nevű vírus terjedését. A kórokozó a normálisnál kisebb fejű gyerekek születését okozhatja.

©

A szúnyogok által terjesztett vírus egyre komolyabb aggodalmakat kelt Brazíliában és külföldön, már csak azért is, mert Rio De Janeiróban idén nyáron olimpiát rendeznek. Négy hónappal a játékok előtt megkezdik a szúnyogirtást, amelyet az olimpia alatt napi rendszerességgel is folytatni fognak.

A brazil egészségügyi minisztérium azzal is igyekezett nyugtatni a kedélyeket, hogy az olimpia megrendezésére a hidegebb és szárazabb augusztusban kerül sor, amikor jóval kevesebb a moszkitó.

A Zika vírust az 1940-es években Afrikában fedezték fel, de Latin-Amerikában is jelen van. Ugyanaz a fajta szúnyog terjeszti, mint amely a Dengue-lázat és a sárgalázat is. A betegség lázat és kiütést okozhat, de gyakran nincs szimptómája. Egyelőre nem ismernek ellenszert, a legjobb a szúnyogok elleni védekezés.

A fertőzött szúnyogok által megcsípett kismamáktól született gyermekek az átlagosnál kisebb aggyal és koponyával jöhetnek a világra. A kisfejűségnek nevezett betegséggel tavaly több mint négyezren jöttek a világra, ebből a legtöbben Brazíliában. Columbia azt kérte lakóitól, hogy 6–8 hónapot várjanak az utódok nemzésével. El Salvador pedig azt tanácsolta a nőknek, hogy egészen 2018-ig ne vállaljanak gyermeket.

 A vírus a napokban megjelent Európában is, miután a brit egészségügyi hatóságok három esetről számoltak be.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!