szerző:
hvg.hu

A Soufiane Kayal álnevet használó feltételezett terroristát nem találják a hatóságok, ezért közreadták a fotóját, és a nyilvánosság segítségét kérik. A gyanú szerint Salah Abdeslam segítője volt a párizsi vérengzésben. A keresett személy ősszel Magyarországon keresztül tért vissza Szíriából.

A belga rendőrség hétfőn közreadott egy képet a 24 éves Najim Laachraouiról, aki tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd a gyanú szerint segítette a 2015. november 13-i párizsi öngyilkos merényletek előkészítését. Elkísérhette Salah Abdeslamot, a párizsi vérengzés főszervezőjét Budapestre. A

Az új gyanúsítottat DNS-minta alapján azonosították. Szökésben van, a hatóságok a nyilvánosság segítségét kérik.

Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez Szíriában. Laachraoui hamis iratokkal, Soufiane Kayal néven bérelte azt a házat a belgiumi Auvelais-ben, amelyet utóbb a hatóságok átkutattak, azt gyanítva, hogy ott készülhettek a párizsi merényleteknél használt öngyilkos robbanószerkezetek.

©

Laachraoui tavaly szeptemberben kétszer is Budapestre utazott Abdeslammal egy bérelt kocsival, és velük volt egy harmadik társuk. Ő ugyancsak álnevet használt: Samir Bouzid volt névként feltüntetve a papírjaiban, de valójában Mohamed Belkaidnak hívhatták, és valószínűleg őt ölték meg mesterlövészek március 15-én, Brüsszelben – olvasható a BBC oldalán.

Najim Laachraoui mellett az eddigi adatok szerint még egy férfi szökésben van a párizsi terroristák köréből. Mohamed Abrini két nappal a párizsi terrortámadás előtt járt egy benzinkúton, a biztonsági kamerák felvételei szerint Abdeslam társaságában.

Péntek délután Brüsszelben fogták el kommandósok Salah Abdeslamot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!