szerző:
hvg.hu

A belga főügyész megerősítette, hogy azonosítottak két öngyilkos merénylőt, de egy terrorista még mindig szökésben van. Egy embert előállítottak, a kihallgatása folyamatban van. Egy kukában megtalálták az egyik robbantó testvér végrendeletét is.

A belga szövetségi ügyész egy sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy azonosították a brüsszeli Zaventem repülőtéren és a Maalbeek metróállomáson robbantó két öngyilkos merénylőt.

Az ügyész közölte, a reptéren az első robbanás 7 óra 58 perckor történt a 11-es kapunál, és 35 másodperccel később történt a következő robbanás a 2-es kapunál.

Mint mondta, a három férfiról a reptéren egy biztonsági kamerával készült fotón a középső férfi robbantott a reptéren, őt Ibrahim el-Bakraouinak hívják és 1986-ban született Brüsszelben, belga állampolgár volt. A tőle balra látható férfi személyazonossága egyelőre nem ismert, a jobboldali, fehér kabátos férfi pedig szintén a terroristákkal volt, az ő bőröndjében volt a legtöbb robbanóanyag, de ő maga még a robbantás előtt elhagyta a repteret. Ennek ellenére az ő táskájában lévő robbanószer is felrobbant, de az ügyész elmondása szerint ez nem sértett meg senkit.

©

Az ügyész elmondása szerint egy taxisofőr megjelent a rendőrségen és elmondta, hogy neki kellett elvinni a három férfit a reptérre egy bizonyos címről, ahol a rendőrség egy házkutatás során 15 kilogramm – a párizsi merényleteknél is használt – robbanóanyagot, vegyi anyagokat, 150 liter acetont, robbanó- és indítószerkezetet talált. További két házkutatás nem hozott eredmény.

Egy szemetesben a lakáshoz közel viszont találtak egy számítógépet, amelyen Ibrahim el-Bakraoui végrendeletét találták meg, amelyben arról írt, hogy nem érzi jól és biztonságban magát, és hogy nem tudja, hogy mit csináljon.

Egy további házkutatás során kihallgattak egy embert, és egy ötödik házkutatás során szintén elfogtak valakit, akit azonban elengedtek.

A Maalbeek metróállomáson történt robbantásról azt mondta, az 1989-ben szintén Brüsszelben született belga állampolgár, Khalid el-Bakraoui volt az elkövető.

Az el-Bakraoui testvérek
©

A főügyész hozzátette, még mindig elemzik a nyomokat és mérik fel a helyzetet, de a jelenlegi állás szerint 31 ember vesztette életét a robbantásokban és 270-en sérültek.

A rendőrség közölte, az áldozatok azonosítása még folyamatban van.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!