szerző:
MTI

A Donyec-medencében nem voltak és most sincsenek orosz katonák, de voltak és vannak olyan orosz állampolgárok, akik szolidárisak az ott lakókkal – így reagált szombaton az orosz elnöki szóvivő az ezzel kapcsolatos, folyamatosan visszatérő kijevi vádakra. Dmitrij Peszkov a moszkvai TVC televízió egyik műsorában beszélt erről. Azt mondta, hogy rengeteg orosz érez mély szolidaritást a Donyec-medencében élők iránt, akik ténylegesen félelemben élnek az ukrán fegyveres erők és a nacionalista osztagok fenyegetése miatt.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy ő olyan donyecki lakosokról beszél, akik mellesleg Ukrajna állampolgárai, és akiket Ukrajna taszított el magától.

A szóvivő azzal vádolta az ukrán kormányt, hogy nem képes vagy nem akarja végrehajtani a minszki tűzszüneti egyezményekben foglaltakat. Kijevnek szerinte ehhez előbb vagy utóbb közvetlen párbeszédet kell létesítenie a donyecki és luhanszki szakadár "köztársaságok" vezetőivel, miközben terroristáknak tartja őket.

Peszkov több külpolitikai kérdést érintett az interjúban, beszélt a többi között az orosz-török viszonyról is, amely rendkívüli kiéleződött azután, hogy tavaly novemberben a török légvédelem lelőtt egy Szu-24-es orosz harci gépet a szíriai-török határ térségében, állítólag azért, mert az illetéktelenül tartózkodott a török légtérben.

Dmitrij Peszkov megismételte azt a moszkvai álláspontot, hogy szó sem lehet semmilyen kapcsolatteremtésről Törökországgal, amíg "nem teszi meg azt, amit meg kell tennie ilyen helyzetben". A szóvivő valószínűleg arra utalt, hogy Moszkva bocsánatkérést követel Ankarától, a törökök azonban nem hajlandóak erre.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!