szerző:
hvg.hu

A baloldal elnökjelöltje ezzel utasította maga mögé riválisait. A francia Szocialista Párton belül azonban olyan mélyek az ellentétek, hogy Benoit Hamon ellenfele a továbbiakban sem támogatja pártbéli társát, így szinte kizárt, hogy baloldali győzelem legyen tavasszal.

Benoit Hamon lesz a francia baloldal jelöltje a tavaszi elnökválasztáson. Az első részeredmények szerint a volt oktatási miniszterre az előválasztás vasárnapi második fordulójában részt vett francia állampolgárok 58,65 százaléka adta a voksát - jelentette be a francia Szocialista Párt által rendezett előválasztás szervezőbizottsága.

Manuel Valls volt miniszterelnök 41,35 százalékkal végzett a második helyen. A 7500 választókörzetből eddig 4300-ban dolgozták fel az eredményeket.

Másodszor rendezett minden választó számára nyitott jelöltállító előválasztást a francia baloldal három hónappal az elnökválasztás előtt, amelynek első fordulóját április 23-án, a másodikat pedig május 7-én tartják. Hamonnak jelenleg nincs esélye bejutni a második fordulóba, a felmérések szerint csak az ötödik helyen végezhet az első fordulóban.

A jelöltállító választás első fordulójában, múlt vasárnap a Szocialista Párt (PS) balszárnyát képviselő és a jelenlegi szociálliberális kormánypolitikát nyíltan bíráló Hamon öt százalékkal a kormánypárt jobboldalához tartozó volt kormányfő előtt, 36 százalékkal az első helyen végzett.

A kampányban a havi 750 eurós általános alapjövedelem bevezetésének javaslatával kitűnő 49 éves Hamon saját megfogalmazása szerint egy "kívánatos jövőt" javasol a franciáknak, a baloldalnak szerinte "hátat kell fordítania a régi megoldásoknak, amelyek tegnap sem működtek és a jövőben sem fognak".

Manuel Valls szerint viszont a választók a "biztos vereséget" választják, ha a riválisára szavaznak, s a "lehetséges győzelemre", ha viszont őrá adják a voksukat.

Három hónappal az elnökválasztás előtt valamennyi felmérés azt mutatja, hogy bármelyikük is nyeri meg most vasárnap a baloldali előválasztást, nincs esélye bejutni a tavaszi elnökválasztás második fordulójába, és csak az ötödik helyen végezhet az első fordulóban.

Amennyiben viszont Hamon nyeri meg a baloldali előválasztást, akkor a harmadik helyen álló, függetlenként induló, de korábban a szocialista kormány gazdasági minisztereként ismertté vált Emmanuel Macron esélyei jelentősen megnőhetnek az elnökválasztáson, miután a reformpárti Manuel Valls szavazói várhatóan hozzá pártolnak át. Ellenkező esetben viszont elképzelhető, hogy Hamon szövetségre lép a jelenleg negyedik helyen álló radikális baloldali Jean-Luc Mélenchonnal.

Az ideológiai ellentét olyannyira méllyé és kibékíthetetlenné vált a népszerűtlen kormánypárton belüli irányzatok között, hogy elemzők szerint az előválasztás a Szocialista Párt sorsát is megpecsételheti, és a tavaszi elnökválasztást követően a szétesését is eredményezheti.

A baloldali előválasztáson bármely választásra jogosult francia állampolgár részt vehet, amennyiben aláír egy nyilatkozatot arról, hogy osztja a baloldali értékeket, és befizet a szocialisták pártkasszájába 1 eurót. A Szocialista Párt 7500 választókerületet jelölt ki országszerte, amelyekben vasárnap reggel 9 órától este 7 óráig lehet szavazni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!