szerző:
hvg.hu

A Wikileaks alapítója 2012 óta él Ecuador londoni nagykövetségén. Attól már nem kell tartania, hogy nemi erőszak miatt kiadják Svédországnak, ám a hadititkok kiszivárogtatásáért elővehetik őt Amerikában.

Ejtették a nemierőszak-vádat Svédországban az idejét öt éve egy londoni nagykövetségre bezárkózva töltő Julian Assange ellen.

A svéd legfőbb ügyész, Marianne Ny a stockholmi kerületi bíróságtól kérte, hogy vonják vissza a letartóztatási parancsot a Wikileaks alapítója ellen – írta a BBC.

A 45 éves férfi 2012-ben költözött be Ecuador londoni nagykövetségére, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak. Assange mindig is tagadta, hogy megerőszakolt volna valakit.

Az Egyesült Államokban ugyanakkor még komoly pernek nézhet elébe amerikai hadi és diplomáciai titkok kiszivárogtatásáért, és ha elhagyja a nagykövetséget, könnyen lehet, hogy őrizetbe veszi a brit rendőrség, majd kiadják az USA-nak.

A Wikileaks a Twitteren azt írta, most az Egyesült Királyságra fordítják a figyelmüket. Állításuk szerint londoni hivatalosságok sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták, hogy érkezett-e már kiadatási kérelem Assange miatt az USA-ból.

Assange maga pedig ezt az elégedett képet posztolta magáról: