szerző:
hvg.hu/MTI

Ferenc pápa félórás magánbeszélgetést folytatott szerdán a Vatikánban az amerikai elnökkel, és utána a hagyományoknak megfelelően megajándékozták egymást.

A Sky News beszámolója szerint a pápa különösebb kíséret nélkül, egy Ford Focusszal érkezett a találkozó helyszínére, míg Trump 62 járműből álló konvojjal.

Találkozásukkor az amerikai elnök a helyszínen tartózkodó újságírók beszámolója szerint azt mondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy találkozhat a katolikus egyházfővel. A pápa ekkor csak annyit mondott, hogy "Isten hozta!".

A közös fotózás után elvonultak a magánbeszélgetésre, amely mindössze 30 perces volt. Igaz, ez is több, mint a szentszéki protokoll által előírt 20 perc, a Sky News azonban megjegyezte: három évvel ezelőtt, amikor Barack Obama elnökkel találkozott a katolikus egyházfő, 50 perces eszmecserét tartottak.

A beszélgetésután Trump bemutatta Ferencet kísérete tagjainak, majd egy újabb fénykép készült, amelyen Trump felesége, Melania, Ivanka nevű lánya és veje, Jared Kushner is szerepelt. A képek tanúsága szerint egyedül Donald Trump villantotta meg mosolyát, a pápa arca rezzenéstelen maradt.

A találkozó végén Ferenc pápa megajándékozta az amerikai elnököt: első önálló körlevelét, a klímaváltozásról szóló Laudato Si (Áldott légy!) címűt, újévi békeüzenetének egy példányát és egy olajágat ábrázoló medált adott át neki. Az AP amerikai hírügynökség szerint ezek az ajándékok bizonyos fokig Ferenc pápaságának és prioritásainak meghatározó jelképei, és éles ellentétben állnak Donald Trump politikájával és kampányígéreteivel, különösen a környezetvédelemmel és a jövedelemegyenlőtlenséggel kapcsolatban. 

©

Trump ajándéka egy nagy kék dobozban volt. Az elnök azt mondta a néhai amerikai fekete polgárjogi harcosra utalva: "Könyvek Martin Luther Kingtől. Úgy gondolom, tetszeni fognak önnek, remélem."

A pápa korábban többször kritizálta Trumpot, volt, hogy a megvilágosodásáért imádkozott, egyszer pedig egyenesen azt jelentette ki, hogy aki falakat és nem hidakat épít a határon, az nem keresztény ember. Az elnök erre azt mondta, hogy Ferenc szavai "szégyenteljesek". Úgy fogalmazott: egyetlen vezetőnek – főként nem egy vallási vezetőnek – sincs joga ahhoz, hogy megkérdőjelezze egy másik ember vallását vagy hitét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!