szerző:
hvg.hu

Megválasztotta az ír parlament miniszterelnöknek Leo Varadkart, így Írországnak történetében először van nyíltan homoszexuális kormányfője.

Az indiai apa és ír anya gyermekeként született, most 38 éves politikus emellett a legfiatalabb is az eddigi ír kormányfők között. 2015-ben vállalta fel, hogy meleg.

A korábban a szociális tárcát vezető politikust június elején választották meg a kormányzó Fine Gael vezetőjének, miután a korábbi párt-, egyben miniszterelnök, Enda Kenny lemondott. A parlament most 57 szavazattal választotta meg kormányfőnek, 50 ellenében, 45 tartózkodás mellett.

Első miniszterelnökként elmondott beszédében Varadkar közölte: vezetőnek választották meg, de ő ígéri, hogy szolgálni fog.

Leo Varadkarról a HVG e heti számában is olvashat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!