szerző:
hvg.hu

Távozik a Fehér Házból Steve Bannon, az amerikai elnök stratégiai főtanácsadója – jelentették be magyar idő szerint péntek este.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Több forrás szerint Bannont kirúgták, Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője viszont úgy fogalmazott egy közleményben: John Kelly kabinetfőnök és Steve Bannon egyetértettek abban, hogy a mai Bannon utolsó munkanapja. „Hálásak vagyunk a munkájáért és minden jót kívánunk neki” – tette hozzá.

A The New York Times és a többi lap is emlékeztet: Bannon segítette Trump 2016-os elnökválasztási kampányát, de hónapok óta konfliktusa volt több emberrel is az elnök környezetéből.

Névtelenséget kérő források szerint Trump már korábban bejelentette egy pénteki megbeszélésen, hogy megválik stratégiai főtanácsadójától. Egy Bannonhoz közel álló személy viszont következetesen állította: a főtanácsadó már augusztus 7-én benyújtotta lemondását az elnöknek, amit e hét elején akartak bejelenteni. A múlt heti, charlottesville-i események miatt azonban borult az eredetileg elképzelt menetrend.

Kedden az amerikai képviselőház négy kisebbségi csoportja közös levélben szólította fel Donald Trumpot, hogy mozdítsa el hivatalából három tanácsadóját: Steve Bannont, Stephen Millert és Gorka Sebestyént, mert szerintük e három tanácsadó jelenléte a Fehér Házban "bátorítja a fehér felsőbbrendűséget hirdetők mozgalmát".

Trump július végén felmentette hivatalából Anthony Scaramuccit, a Fehér Ház kommunikációs igazgatóját, mindössze tíz nappal kinevezése után, állítólag az új kabinetfőnök, John Kelly kérésére. A Kelly-t váltó Reince Priebus szintén júliusban mondott le. Scaramucci nagyon rövid pályafutásának legismertebb húzása talán az volt, hogy egy újságíróval folytatott telefonbeszélgetésben káromkodva támadta a saját munkatársait, elsősorban Reince Priebus akkori kabinetfőnököt és a most távozó Steve Bannont. Sean Spicer, a Fehér Ház előző szóvivője szintén júliusban távozott, ő a hírek szerint lemondott posztjáról, bár Trump állítólag marasztalta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!