Németh András
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hét ismeretlen eredetű műholdas hívást észlelt a hét végén az argentin hadsereg, s a védelmi minisztérium szerint valószínű, hogy a több napja eltűnt argentin tengeralattjáró legénysége próbált meg kapcsolatba lépni a főhadiszállással.

A védelmi minisztérium most megpróbálja kideríteni, honnan származnak a hívások, s közben a NASA is beszállt a kutatásba több repülőgéppel. Az ismeretlen okból eltűnt dízel-elektromos meghajtású tengeralattjárón 44 fős személyzet található.

A San Juan nevű tengeralattjáró a Dél-Amerika legdélebbre fekvő részén lévő Ushuaiából tért vissza támaszpontjára, amikor szerdán megszakadt a kapcsolat a személyzettel. Az első találgatások szerint a tengeralattjáró kommunikációs rendszere hibásodott meg, ám valószínűleg nagyobb a baj: ha ugyanis csak a rádió romlott volna el, akkor a tengeralattjáró a szabályok értelmében azonnal a víz felszínére emelkedett volna.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a keresésbe az Argentínához közel eső Falkland-szigeteken szolgáló brit erők is csatlakoztak. Argentína és Nagy-Britannia 1982-ben rövid háborút vívott a szigetért, s a dél-amerikai ország súlyos verséget szenvedett.

A San Juan különlegessége, hogy ez az első olyan argentin tengeralattjáró, amelyen egy nőt, Eliana Krawczykot nevezték ki parancsnoknak.