szerző:
hvg.hu

1500 embert kellett már kitelepíteni, miután felrobbant egy vulkán egy Pápua Új-Guineához tartozó kis szigeten. Ez az első dokumentált kitörése.

Régóta szunnyadó vulkán tört ki Pápua Új-Guineában. A Kadovar szigetén található vulkán január 5-én lett újra aktív, pénteken viszont fel is robbant. A kormány ezért Blup Blup szigetéről is evakuálja az embereket az izzó sziklák és a nagy mennyiségű kén-dioxid veszélye miatt. Ez 1500 ember evakuálását jelenti.

A kadovari vulkán legutóbbi kitöréséről nincsenek feljegyzések, de a tudósok azt gyanítják, hogy ez lehetett az egyike azoknak a "lángoló szigeteknek", amelyekről a XVII. században élt brit kalóz és felfedező, William Dampier írt naplójában.

A Fülöp-szigeteken is vulkáni működésről számolnak be a hírek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!