szerző:
hvg.hu

A hetven halálos áldozat mellett ötszázan betegedtek meg. Donald Trump a szíriai légierő megsemmisítését tervezheti.

Ötszáz paciensnél észleltek vegyi fegyver-használatra utaló tüneteket a szíriai Kelet-Gutában – jelentette a BBC az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlésére hivatkozva. Az ENSZ szervezet adatai szerint a néhány nappal ezelőtti támadásban több mint hetven ember vesztette életét. A WHO azt követeli, hogy Damaszkusz azonnal tegye lehetővé a katonai akció helyszínének a megvizsgálását. A szíriai kormány tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be a Basar Asszad elnök ellen harcoló felkelők kezén lévő területen.

Az Egyesült Államok kemény válaszcsapást ígért, s a Szíria kérdésében összehívott ENSZ BT ülésen nem sikerült kompromisszumos megoldást találni az állítólagos támadás körülményeit célzó nemzetközi vizsgálat végrehajtására. Washington szerint az Asszad szövetségesének számító Moszkva semmiféle engedményt nem volt hajlandó tenni, míg az orosz politikusok szerint az állítólagos támadást az Egyesült Államok a Szíria elleni támadás indokaként akarja felhasználni.

Katonai elemzők szerint Donald Trump a szíriai légierő megsemmisítését tervezheti.

Az Egyesült Államok – ugyancsak egy vegyifegyver-támadás megtorlásaként – tavaly áprilisban 59 Tomahawk-rakétát lőtt ki egy szíriai katonai támaszpontra. Washington szerint akkor Asszad légerejének negyedét sikerült megsemmisíteni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!