szerző:
hvg.hu

Uljanovszk megye kormányzója aláírta a Lenin-rend újraalapításáról szóló rendeletet, így a bolsevik forradalom vezérének kis szobrát ismét megkaphatják a kimagasló eredményt elért művészek.

Szergej Morozov Lenin születésnapjára, április 22-ére időzítette a rendelet életbeléptetését. „Meg akarunk tartani minden jót, ami a történelmünk során velünk történt. Ezért jelentem ma be a Lenin-díj újjáélesztését, s a kormányzói Vlagyimir Lenin-díj megalapítását” – mondta a kormányzó.

Lenin a mai Uljanovszkban, akkori nevén Szimbirszkben született, s a díjat először 2020-ban, Lenin születésének 150. évfordulóján adják majd át az arra érdemeseknek. Míg a Szovjetunióban minden évben több Lenin-díjat osztottak ki, a mostani díjat csak ötévenként ítélik oda a kitüntetettnek. A díj mellé egymillió rubel (4,5 millió forint) is jár majd.

Morozov egyébként nem tagja a kommunista pártnak, sőt vitában is áll a Lenin eszméit a mai napig hirdető párt helyi szervezetével.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!