Titkos dopping: A súlyemelők ura – avagy hogy tesznek tönkre egy olimpiai sportágat - itt az ARD-film leirata

27 perc

2020.01.08. 16:01

2020.01.08. 17:03

Nagyon súlyos állításokat fogalmazott meg az ARD oknyomozó újságírói által készített dokumentumfilm a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség magyar elnökéről, Aján Tamásról, illetve a Magyar Antidopping Csoportról. A filmben korrupcióról, titkos bankszámlákról, meghamisított doppingtesztekről beszélnek. A filmet egyelőre csak Németországban lehet legálisan megnézni. A téma fontossága miatt a film teljes leiratát közöljük.

Ez egy film olyan tisztviselőkről, akik tönkretesznek egy olimpiai sportágat.

Narráció:

Christian Baumgartner elnök, Német Súlyemelők Szövetsége: A korrupció kultúrája terjedt el.

Narr: Amelyben atléták, akik tiszták, már nem sokat számítanak.

Lydia Valentín olimpiai bajnok, Spanyolország: Nem gondoltam volna, hogy ennyire tisztességtelen is ez az egész. Teljesen segítség nélkül maradtam.

Narr: Egy rendszer, amelyben dopping teszteket manipulálnak.

Dorin Balmus, a moldovai súlyemelő-válogatott csapatorvosa [rejtett kamerás felvétel]: Ők tiszta vizeletmintákat adtak le, és mi fizettünk nekik ezért.

Narr: Egy sportág, amelyben [euró]milliók tűnnek el.

Mark Pieth, a büntetőjog professzora, Baseli Egyetem: Aljasabb módon, mint ahogy ezt a FIFA-nál láttam.

Narr: Egy sportág, amelyet már csaknem fél évszázada egy férfi irányít.

Aján Tamás

Nagy teher nyomhatja a vállát

ARD

  • Titkos dopping: A súlyemelők ura – avagy hogy tesznek tönkre egy olimpiai sportágat (Hajo Seppelt, Nick Elster és Grit Hartmann filmje)

Narr: Pattaya – Thaiföld. Egy világhírű nyaralóövezet. Itt csaknem minden eladó és megvásárolható. Egy ilyen helynek ítélték egy olimpiai sportág világbajnokságának rendezési jogát. Úgy harcolnak itt a világbajnoki címért, ahogy eddig még sosem tették.

100 nemzet csapata indulhatott, csak a vendéglátó országé nem, tömeges doppinghasználat miatt. Senki nem akarta, hogy Thaiföld indulhasson, a nemzetközi nyomás hatására a vendéglátó ország végül visszalépett.

Az ember, akinek fontos volt, hogy a vb-t itt rendezzék meg: egy 80 éves magyar férfi, Aján Tamás, aki már csaknem fél évszázada áll a súlyemelők világszervezetének élén. Egy olyan sportág vezetője, amelynek elsősorban erőt, dinamikát és lelkesedést kellene közvetítenie.

2000-től ő az elnök, azóta több mint 700 felderített doppingeset volt. Hogy mennyi maradt ezen felül elrejtve, senki nem tudja pontosan. Egyetlen másik sportágban sincs ennyi doppingeset, mint a súlyemelésben. De mi köze mindennek Ajánhoz?