Új divat lehet a vízben „hamvasztás”: furcsának tűnhet, de számos érv szól mellette

1 perc

2022.01.18. 07:03

A koporsós temetés és a krematóriumi hamvasztás mellett egy újabb szokás is kezd elterjedni.

Angol nyelven Aquamationnek, magyarul víz általi hamvasztásnak vagy biokremációnak nevezik azt az újfajta temetkezési módszert, amely során a holttestet feloldják – írta a kissé morbid eljárásról az Interesting Engineering. A meghökkentő módszer azonban több mint előnyös a kutatók szerint, ugyanis nem terheli annyira környezetet, mint a hagyományos, krematóriumi hamvasztás.

A vízi általi temetkezés során a testet lúgos hidrolízissel, vagyis maró anyag segítségével oldják fel. A testet ehhez előbb egy víz és kálium-hidroxid keverékével töltött, nyomás alatt álló edénybe helyezik, majd az egészet 90-150 Celsius-fokra melegítik. Az oldat nem forr fel, hanem több órán keresztül fokozatosan lebontja a szerves anyagokat.

Jön az újfajta temetkezés? Elindult a cég, amely emberi komposztálást végez

Bár a világ nagy részén továbbra sem legális, egy amerikai cég nem tágít ötletétől: temetés vagy hamvasztás helyett komposztálást kínál a hozzátartozóknak, hogy így vegyenek búcsút szerettüktől. A módszer állítólag kevésbé környezetterhelő.

A folyamat után a megmaradt anyagot a csontok kivételével – ezek ugyanis nem tűnnek el – mindent egy kemencébe raknak szárítani. Ezután újabb lépések következnek: a kiszáradt maradványt fehér porrá zúzzák és egy urnába helyezik, amit pedig a hozzátartozóknak adnak. Az eljárás a szakértők szerint 32 százalékkal több maradványt képes megőrizni.

A Bio-Response Solutions, egy, a vízi hamvasztásra szakosodott amerikai cég szerint ez a fajta temetkezés 90 százalékkal kevesebb energiát igényel, mint a láng általi hamvasztás, ráadásul nem bocsát ki káros üvegházhatású gázokat. A folyamat után megmaradt folyadék szerves vegyületek – köztük só és aminosavak – steril keveréke, amely akár műtrágyaként is hasznosítható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.