Talán nincs még egy összetevője a modern konyhának, amelyhez ennyi vegyészi munka kellett, mint a húslevespótlékok. Kockák, szószok, porok, zselék és lapocskák, nem fogtok ki rajtunk. Vagy mégis?
A köttbullarhoz hasonló étel a világ számtalan kultúrájában létezik, talán ez hozott sikert az IKEA-kban kínált fogásnak is. Hogy került a húsgolyó a bútoráruházba, és előtte hogyan lett része a svéd mindennapoknak? És vajon a saját készítésű verziónk része lesz a mi életünknek is?
Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?
A világ kedvenc snackje, ami olyan faék egyszerűségűnek tűnik, hogy nem is gondolnánk, valójában mennyire bonyolult a tökéletesség elérése. Elmeséljük a modern chips történetét az ókori rómaiaktól, akiknek semmi közük nem volt hozzá, Kenji López-Altig, akinek annál több. Vajon érdemes volt belefogni a házi chipskészítésbe?
Egy apró mag a legnépszerűbb fűszer volt, gyógyító erőt tulajdonítottak neki, vallások hódoltak erejének. Ma elképzelhetetlen egy kolbász vagy egy virsli nélküle, a franciák pedig letargiába estek, amikor eltűnt a boltokból. És állítólag pofonegyszerű elkészíteni otthon is. Sorozatunkban ezt teszteltük.
A modern konyhák számtalan feldolgozott élelmiszerrel vannak tele, amik jól tárolhatók, egyszerű felhasználni őket, bármikor feldobnak egy ételt, vagy a semmiből adnak egy reggelit, vacsorát. Hogyan vették át az uralmat?
A magyar sütőipar klasszikusában ott van az elmúlt évszázad magyar történelme – ha már vajból nem jutott belőle. Hogyan lett a Koestlin-kekszből háztartási, és ha már a Győri leállította a gyártást, pótolni tudjuk-e a hiányt a konyhában?
Eredetileg semmi köze nem volt a paradicsomhoz, ma ez a világ legismertebb paradicsomos szósza. Lehet utálni vagy szeretni, de a világ legismertebb gyorsételei szegényebbek lennének nélküle. De mi történik az égési sérüléseken túl akkor, ha otthon próbáljuk előállítani?
Ami nálunk a tömlőből vagy sztaniolból elővarázsolt kenhető sajtként bújt elő az élelmiszeripar boszorkánykonyhájából, az máshol lapkasajtként uralta le a piacot. Kipróbáltuk, hogyan lesz a drága sajtból pont olyan drága, de „hígított” sajt.
Az élelmiszer, amelynek receptjét épp annyira befolyásolták egészségügyi megfontolások, mint szigorú erkölcsi előírások. A termék, amely évtizedekig tartó testvérháborút indított el: a Kellogg’s corn flakes története.
Itálián párszor átgyalogolt a történelem, és még ha nem is feltétlenül ez jut először eszünkbe, ennek a több évszázados felfordulásnak lett egy igen pozitív hozadéka: a Nutella. Hogyan született meg a világ kedvenc mogyorókrémje a világtörténelem viharai közt – és hogyan az én konyhámban?
Csak bedobjuk a pirítóba, megvárjuk, amíg az magától kidobja, megkenjük vajjal, és kész a reggeli. Nem véletlen, hogy a szeletelt toastkenyér meghódította a világot, sokkal régebben, mint gondolnánk. Ezen a héten a bolti lapkenyérrel kísérleteztünk, és közben megpróbáltuk kideríteni, miért hívják toastnak a koccintást.
Nincs híresebb gyorsétel az instant rámennél, amelyből évente 120 milliárd adag fogy. A szárított tésztatömbök Japánból hódították meg a világot, így Magyarországot is, titkuk az, hogy az előkezelésnek hála pofon egyszerűen meleg ételt lehet varázsolni belőlük – cserében jóval drágább bármilyen más tésztánál. Vajon az elkészítése megy otthon is? Konyhai kísérletezésünk második részében a tésztagubanc reprodukálásával próbálkoztunk.
Nincs még egy olyan imádott és gyűlölt fűszere a magyar konyhának, mint az ételízesítő, vagy, mondjuk ki, a vegeta. Nemrég még nem létezett konyha nélküle, elsöprő sikere egyszerre új és mégis otthonos ízének tudható be. Zöldséget viszont sokkal kevesebbet tartalmaz, mint azt várnánk. Tudunk ezen javítani otthon? Megpróbálkoztunk a lehetetlennel.