Eduline
Eduline
Tetszett a cikk?

Milyen szempontok alapján érdemes online kurzust választani? Miért célszerű ütemtervet készíteni, és milyen hibákat kell elkerülni az e-tanfolyamok elkezdésekor? Útmutató az online tanuláshoz.

Mi alapján érdemes kurzust választani?

Egy kurzus neve aligha ad elegendő információt a választáshoz - a "beiratkozás" előtt érdemes megnézni az online előadások, videók témáit, elolvasni a kurzus részletes leírását és ellenőrizni, milyen előképzettség kell a kurzus elkezdéséhez, kiknek ajánlják a leckéket. Aki például gyakran használja a Photoshopot, hiába kezd el egy kezdő Photoshop-kurzust, hamar unatkozni fog, és előbb-utóbb félbehagyja a tanulást. Ugyanez a helyzet, ha valaki „érzésből”, nem pedig egy szintfelmérő teszt eredménye alapján választ online nyelvvizsgafelkészítőt: ha elkezd egy felsőfokú előkészítőt, de a tudása valójában a középfokot sem éri el, sok kudarcélményben lesz része, ez pedig hamar elveszi a kedvet a tanulástól.

Ingyenes tanfolyamok?

Az online oktatási platformokon - így az Eduline online oktatási oldalán is - rengeteg ingyenes e-tanfolyam közül lehet válogatni, ez pedig arra sarkallja az embert, hogy egyszerre öt-hat kurzust is elkezdjen. Pedig nem éri meg, egyszerre csak egy, maximum két tanfolyamot érdemes elkezdeni - így elegendő időt és energiát lehet egy-egy tananyag elsajátítására fordítani.

©

Tervezni, tervezni, tervezni

Személyfüggő, hogy ki mennyire szereti megtervezni a saját dolgait, de egy online kurzus esetében - amelynél nincs időbeli korlát - érdemes felállítani valamilyen ütemtervet. Az első egy-két lecke után nagyjából már lehet látni, körülbelül mennyi idő kell a teljes tanfolyam elvégzéséhez - a végzés időpontját is érdemes meghatározni, emellett fix napokat és időpontokat kinevezni az online tanulásra.

Online tanulás a munkahelyen? Nem jó ötlet

Persze sokan képesek egyszerre több dologra figyelni, de ha valaki tényleg szeretne új ismereteket elsajátítani, akkor nem érdemes egyetemi előadásokon vagy munka közben foglalkozni az online tananyaggal. Legyen minden héten pár óra reggelente vagy este, esetleg hétvégén, amely csak az online tanulásról szól.

A közösség ereje

Az E-learning Industry online oktatással foglalkozó szakportál szerint a tanulók jobban megőrizhetik a motivációjukat, ha csatlakoznak a tanfolyam témájához kapcsolódó szakmai közösséghez, vagy ha másokkal együtt kezdik el a tanulást. Ez utóbbi akkor különösen hasznos eszköz, ha valaki szeret versenyezni - nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb nyelvoktató alkalmazás, a Duolingo a nyelvtanulók versenyszellemére (is) épít. Családtagok, barátok, ismerősök csoportokat hozhatnak létre, és egymással versenyezve tanulhatnak idegen nyelveket, láthatják egymás eredményeit, így egymást motiválhatják.

Kérdezni, kérdezni, kérdezni

Érdemes olyan online oktatási platformot választani, amelyen keresztül fel lehet venni a kapcsolatot az oktatóval, ha egy-egy nehezebb tananyagrésznél elakad a tanuló. Az Eduline online tanfolyamait többek között egyetemi oktatók, középiskolai tanárok, felnőttképzésben dolgozó szakemberek vagy éppen különböző oktatóközpontok készítik, akikkel bárki konzultálhat emailben vagy Skype-on.Az oldalon elhelyezett tartalom az Eduline megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.