MOKK
MOKK
Tetszett a cikk?

Kétségtelenül csábító kényelmesen, az interneten beszerezni a karácsonyi ajándékokat. Ám ha mégis kellemetlen meglepetések érnek minket, például vissza kell küldenünk a kiszemelt portékát, a pénzt viszont nem kapjuk meg, ne essünk kétségbe, azt pereskedés nélkül is visszaszerezhetjük, ráadásul rövid idő alatt.

„Remek ajándék lesz karácsonyra édesapámnak” – gondolta Benedek, amikor az egyik internetes portálon talált egy notebook-ot. Mivel akkor még bő egy hónap volt az ünnepig, nem tartott attól, hogy ne érkezne meg időben a csomag, ezért megrendelte, és ki is fizette a gépet. Boldog volt, hiszen három nap alatt megérkezett a notebook, rendben, sérülésmentesen.

Csak később, amikor belefogott volna az édesapja által használt programok telepítésébe, vette észre, hogy nem magyar a billentyűzet, hiányoztak az ékezetes betűk. Írt az eladónak, hogy szeretné visszakapni a pénzt, csere helyett, mivel nem akarta kockáztatni, hogy szentestéig nem jön meg az új gép. Ezt követően még mindig minden flottul ment. Megkapta a visszaküldéshez szükséges kódot, azt ráírta arra a dobozra, amelybe becsomagolta a notebookot, másnap pedig jött a futár érte. Egy hét múltán idegeskedni kezdett, mert a csomag online keresés funkciójából látta, hogy már öt nappal korábban megérkezett az eladóhoz a visszaküldött áru, ő mégsem kapta vissza a pénzt. Újabb hét nap múlva nem várt tovább, az egyik elektronikai áruházban vett egy notebookot, immár magyar billentyűzettel. Egyszer még felcsillant a remény, hogy visszakapja pénzét a webáruháztól, mivel két nappal később kapott egy jóváíró számlát, rajta a tartozás összegével és a fizetési határidővel. Ám a pénz az új év első napjaiban sem jött meg, s azt követően az internetes áruház már nem is válaszolt az e-mailjeire, telefonos ügyfélszolgálata pedig állandóan foglalt volt.

Benedek lemondott a notebook áráról, mert nem akart pereskedni egy 120 ezer forintos összeg miatt, gondolva: most járjak évekig bíróságra?

Pedig lett volna megoldás. Hiszen ha már azzal pontosan tisztában volt Benedek, hogy az online kereskedelemben van „gondolkodási idő”, azaz legkésőbb az átvételtől számított 14 napig (néhány kivételtől eltekintve) elállhatunk a szerződéstől, és visszakérhetjük a pénzt, akkor is, ha hibátlan a termék, és azt kaptuk, amit megrendeltünk, akkor érdemes lett volna másnak is utánanéznie. Jelesül annak, mit tehetünk akkor – akár problémás volt a vásárlásunk, akár egyszerűen csak meggondoltuk magunkat –, ha a webshop üzemeltetője elérhetetlen, egy idő után nem válaszol a leveleinkre, vagy egyszerűen csak nem akarja visszafizetni a vételárat?

Erre az eshetőségre ugyanis van egy egyszerű recept, amellyel gyorsan, pereskedés nélkül hozzájuthatunk a nekünk jogosan járó pénzhez. Attól függően, hogy az adott webáruháznak Magyarországon vagy egy másik uniós tagállamban van a székhelye, illetve a képviselete, indíthatunk fizetési meghagyásos eljárást (fmh), vagy annak európai uniós megfelelőjét (EU fmh). Ilyet bárki, bármely magyarországi közjegyzőnél kezdeményezhet (meghatározott személyi kör viszont kizárólag elektronikusan, pl. a jogi személyek), ahhoz bizonyítékokat sem kell csatolni.

A magyar fizetési meghagyásos eljárás gyorsan le tud folyni. Ha a közjegyző mindent rendben talál a kérelemben, a fizetési meghagyást legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított tizenöt napon belül – elektronikus úton beadott kérelem esetén három munkanapon belül – kibocsátja. Az fmh megindításához szükséges űrlapokat le lehet tölteni a Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapjáról. Ha a webshop üzemeltetője a fizetési meghagyás kézbesítésétől számított 15 napon belül nem fizet, de nem is vitatja a követelés jogosságát, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik.

Ezután a közjegyző kérelemre elrendelheti a végrehajtási eljárást, így akár néhány héten belül a pénzéhez juthat a vásárló. A végrehajtási kérelem formanyomtatványa is megtalálható a kamara honlapján. Ezt a kérelmet ugyanahhoz a közjegyzőhöz kell benyújtani, mint aki a fizetési meghagyást kibocsátotta.

Az európai fmh hasonlóan működik, egy kizárólag papíralapú formanyomtatvány kitöltésével bármelyik magyar közjegyzőnél kezdeményezhető. A közjegyző harminc napon belül megvizsgálja a kérelmet, és kézbesíti az európai fizetési meghagyást az adósnak az EU-n belül (Dániát kivéve). Ha a cég nem vitatja a követelést – erre a kézhezvételt követően 30 napig van lehetősége –, a közjegyző végrehajthatóvá nyilvánítja az európai fizetési meghagyást.

Ha viszont akár az európai, akár a magyar fizetési meghagyás kézbesítését követően az internetes áruház üzemeltetője vitatja a tartozást (jogi szaknyelven: ellentmondással él), amire a magyar fmh esetén 15 napja van, akkor az eljárás perré alakul az illetékes bíróságon, de ténylegesen a vásárló döntésén múlik, hogy folytatja-e az ügyet a bíróságon. Ha nem akar pereskedni, az eljárást a bíróság megszünteti. A tapasztalatok szerint azonban a fizetési meghagyás – annak ismert és súlyos következményei miatt – önmagában jelentősen növeli a fizetési hajlandóságot. Mindenesetre csak olyan ügyben érdemes eljárást kezdeményezni, ha a követelésünk jogosságában biztosak vagyunk, és rendelkezünk az annak bizonyításához szükséges dokumentumokkal is. Ha viszont elbizonytalanodtunk, akkor érdemes ügyvéddel konzultálni az eljárás megindítása előtt.Az oldalon elhelyezett tartalom a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közreműködésével jött létre, előállításában a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

MOKK BrandChannel

Úgy járt, mint Eminem? Akkor ezt érdemes tennie

Ha már túlvagyunk az amiatti bosszankodáson, hogy az általunk megkomponált zeneművet játssza valaki, anélkül, hogy azt tudatta volna velünk és – annak rendje és módja szerint – megfizetné az azután járó szerzői jogdíjat, akkor van egy biztos megoldás arra, hogy gyorsan bizonyíthassuk az igazunkat.

MOKK BrandChannel

Így kaphat kártérítést, ha késik a gép, vagy eltűnik a poggyász

Több százezer forintos kártérítés is járhat annak, akinek a repülőgépe legalább három órát késett, vagy törölték a járatát, esetleg elveszett vagy megrongálódott a feladott csomagja. Ám ha mégsem akar kompenzálni a légitársaság, erre egy fizetési meghagyással, Dániát kivéve, az egész EU-ban rá lehet kényszeríteni.

MOKK BrandChannel

Erre figyeljen, mielőtt lefoglalózza álmai otthonát!

Bármennyire félünk is attól, hogy a végre meglelt új otthont elhappolják előlünk, csak akkor foglalózzunk, ha előtte megbizonyosodtunk arról, mi szerepel a tulajdoni lapon. Ellenkező esetben elbukhatjuk a pénzünket, akár több millió forintot is.

MOKK BrandChannel

Ha nem figyel erre, a kedves szomszédi gesztusból nagy kár is lehet

Sok ingatlant csak úgy lehet felújítani, korszerűsíteni, bővíteni, ha az azt végző munkagépeket a szomszéd átengedi a telkén, vagy hozzájárul, hogy például a területén állítsák fel az állványt a felújításhoz. Csakhogy ezalatt még a legnagyobb odafigyelés esetén is keletkezhetnek kisebb, de akár nagyobb károk is. Hogy ezek rendezése ne torkolljon hosszas bírósági pereskedésbe, érdemes még az „első kapavágás” előtt mindent megfelelő módon rögzíteni.