SPAR
SPAR

A karácsonyi ünnepek környékén különösen hajlamosak vagyunk túlvállalni magunkat, próbálunk megfelelni különböző vélt és valós elvárásoknak. Például jóval több ételt veszünk és készítünk el annál, mint amennyi valóban el is fogy az ünnepi asztalnál. Megválaszoljuk a nagy kérdést: idén hogyan kerüljük el a szokásos, frusztráló hibákat?

1. A karácsonyi beszerzés terv – Elő a jegyzetfüzettel!   

Ha népes vendégsereg várható – márpedig karácsonykor és szilveszterkor előfordul az ilyesmi –, a szokásosnál valószínűleg jóval terjedelmesebb bevásárlólistával fogunk belevágni az ünnepi előkészületekbe. Az igazi profik azon túl, hogy terveznek és minden beszerzendőt listába foglalnak, itt nem állnak meg, hanem mindezeket „sürgősség” szerint kategorizálják is. Például az alapvető élelmiszerekből álló otthoni készletet érdemes már jóval szenteste előtt feltölteni, így garantáltan nem ér bennünket kellemetlen meglepetés december 23-án azáltal, hogy hirtelen kifogytunk a sóból, a cukorból, a lisztből, a sütőporból, az olajból vagy a zsírpapírból.

Akkor sem válunk önmagunk ellenségévé, ha a családi, baráti összejövetelre szánt üdítőket és alkoholos italokat sem közvetlenül az ünnepnapok előtt vásároljuk meg. Így a karácsonyt és a szilvesztert megelőző két-három nap folyamán már csak a romlandó, friss élelmiszerekért kell próbára tennünk a türelmünket a kisebb-nagyobb piacokon és a szupermarketekben. Jobb, ha beletörődünk, bármit is teszünk, a nyers húsok és a hal beszerzése örökké az „utolsó pillanat” műfaja lesz, mert míg az előbbieket legfeljebb egy napig tárolhatjuk biztonságosan a hűtőben, addig a halak húsa a magas víztartalom miatt még ennél is romlékonyabb.

2. Miért ne rendelnénk süteményeket?!

Hiába mi vagyunk a világ legjobb séfjei és vendéglátói, ha időzavarba kerülünk, vagy netán elfáradunk, bátran kérjünk segítséget! A társaságból mindenki tudni fogja, hogy csak azért fordultunk kedvenc cukrászdánkhoz vagy áruházunkhoz és rendeltünk, vásároltunk onnan sós és édes karácsonyi süteményeket, hogy minden idegszálunkkal a több fogásból álló, tökéletes karácsonyi menü elkészítésére koncentrálhassunk. Ha mégis ragaszkodnánk a saját gyártású süteményekhez, sok-sok napig, egy vagy akár több hétig elálló sütemények receptjeiből dolgozzunk. Tipikusan ilyenek a különböző puszedlik, sós rudak illetve tekercsek, és persze a klasszikus mézeskalácsok.

3. Az ünnep képlete – a „maradékmegelőzési állandó”

Jó kérdés, hogy melyik szituáció kínosabb: amikor a kétségbeesett „alig ettetek”-típusú felkiáltások ellenére is tonnányi ünnepi maradék landol a szemetesben, vagy amikor próbálunk papírvékony szeleteket trükközni a tortából, miután kitört a családi balhé az utolsó szelet ecetes halért. Az általános elégedettség jegyében érdemes az ünnepi összejövetel első órájában fejenként két pohár itallal kalkulálni, majd a mennyiség felével minden órában. Ez a sörös vendégekre vetítve óránként két üveget jelent, borból pedig óránként egy üveggel számolhatunk két főre. Röviditalból óránként egy ötfős társaságnak legalább egy üveget állítsunk glédába a bárpultban, míg üdítőitalból legalább háromszor ennyit praktikus behűteni. Ételek tekintetében akkor járunk a legjobban, ha a desszertet leszámítva, fejenként fél kilónyi adagban gondolkodunk. A nagy átlagot tekintve húsételből fejenként 12-20 dkg közötti mennyiséggel érdemes számolni, köretként felszolgálva fél kiló tésztából vagy rizsből 4-5 ember lakik jól, egy fej saláta pedig nagyjából 5 embernek elég. Ha a vacsora virsli kenyérrel 10 főre, akkor vegyünk legalább 2 kiló virslit és 3 kiló kenyeret. Egy háromórás, tízfős bulira pedig legalább 100-150 falatka a reális mennyiség.

4. Megmaradt? Nem baj! – Ki ne dobja, inkább kreatívan alakítsa át!

A végére már csak egy kínzó kérdés maradt: az élelmiszer-pazarlás elkerülése érdekében, hogyan tudjuk tárolni az ételeket, illetve biztonságosan felhasználni a maradékot? A főtt ételeket legfeljebb két-három napig tartsuk a hűtőben, a savanyú káposztás, paradicsomos ételek tovább elállnak, viszont a halak gyorsan romlanak. A halászlé ugyan jól bírja a fagyasztást, de fogyasztás előtt alaposan forraljuk át. Az adventi aprósütik a legjobban szalvétával bélelt fémdobozban vészelik át az ünnepeket, a borok pedig a fekvést élvezik a leginkább. A száraz, de nem dohos pékáruból még lehet panírmorzsa, a megmaradt kifli vagy kalács remek mákosguba-alapanyag lehet, a mézeskalácsból pedig lehet müzli. További karácsony utáni csodás átalakulás, amikor a maradék paprikás csirkéből hortobágyi húsos palacsinta, a sima csirkéből saláta, húsleves vagy rakott tészta, a pulykasültből zöldséges rizses hús, a maradék kenyérből croque Madame, a maradék tojásfehérjéből pedig pavlova lesz.

 

A SPAR már felkészült az ünnepi bevásárlások nehéz pillanataira

Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva a SPAR és INTERSPAR áruházak mind a karácsonyi, mind a szilveszteri rohamra felkészülten várják a vásárlókat. Az év végi hajrában, ha nem is minden egyes üzletben, de azok többségében december 22-én és 23-án is a megszokottnál hosszabb ideig szolgálják ki a vásárlókat. December 24-én pedig, ahol lehetőség adódik rá, délig lesznek nyitva az üzletlánc boltjai. A megnövekedett vásárlói igényeket követve a SPAR az ünnepi időszakban külön sütési szigeteket állít fel, hogy koncentráltan és könnyen megtalálhatóak legyenek a szezonra összeállított termékek, a különböző sütési dekorációk, a liszt, a mazsola, a mák, a dió és társaik.

Az év utolsó napján a SPAR és INTERSPAR üzletek többsége legalább délután 2-ig nyitva lesz és áll a vásárlók szolgálatára idei csúcsmennyiségűnek számító, 400 tonnányi virslikészletével. A SPAR Magyarország saját, bicskei Regnum húsüzeme nem csupán virsliben erősít szilveszterre, mivel tavaly 2100 malacot értékesített, idén 2500 darabbal készül. A szilveszteri italok közül az elmúlt években óriásit emelkedett a gyerekpezsgő forgalma, ezért ebből a SPAR és INTERSPAR üzletekben sem lesz hiány, ahogy a hagyományos pezsgőből sem, amelyből több havi mennyiséget vásárolnak meg mindössze pár nap alatt a vásárlók, chipsből és ropiból pedig körülbelül félhavi volumen fogy.Az oldalon elhelyezett tartalom a SPAR Magyarország megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

SPAR BrandChannel

9 termék, amiből csak a magyar az igazi

Vásárláskor egyre válogatósabbak vagyunk. Jobban figyelünk arra, mi mennyi cukrot tartalmaz, van-e benne allergén anyag, gluténmentes-e vagy sem... De van még egy dolog, amire igencsak érdemes figyelni: hogy hol gyártották az adott élelmiszert. A Magyar Termék logót viselő áruk vásárlásával hatékonyan támogathatjuk a gazdaságot, ám van másik jó oldaluk is: nagyon ízletesek. Összegyűjtöttünk 9 olyan finomságot, amiből csak a magyar az igazi.

SPAR BrandChannel

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

Karácsony környékén egyre többször találkozhatunk különböző felhívásokkal, melyekben a rászorulók megsegítése áll a középpontban. Számtalan formában adhatunk, és valódi segítséggé válhat egy-egy apró gesztus, az önzetlen odafigyelés. Cikkünkben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, melyekben nem milliárdos cégek, hanem mindennapi emberek voltak, akik sokat tettek.

Szlovéniában terjeszkedne az OTP

Szlovéniában terjeszkedne az OTP

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt