szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Dózsa György úton két ember halálával végződött közlekedési baleset vádlottja magyarázattal szolgált tettére.

2017. május 15-én ketten életüket vesztették a Budapesten a Dózsa György út és a Kassák Lajos utca kereszteződésében történt közlekedési balesetben. A baleset ügyében vádlott és jogosítványától a történeteket követően megfosztott M. Richárd előbb házi őrizetben, aztán pedig letartóztatásban volt, de idén februárban szívbetegsége és szívműtétje miatt kiengedték a börtönből.

A július 5-én, vagyis jövő pénteken bíróság elé álló férfi nemrégiben egy olyan videót osztott meg a világhálón, amin az látható, hogy a budakalászi Lupa Beach parkolójából kihajt egy sportkocsival.

A jogosítvány nélkül történő vezetés kapcsán az Indexnek sikerült megszólaltatnia M. Richárdot, aki ezt reagálta: "A Lupa egy magánterület, ott vezethetek, csak közúti forgalomban nem vehetek részt. Magánterületen az is vezethet, akinek nincs jogosítványa. Közúti forgalomban sofőrrel járok."

©

Az érvényben lévő KRESZ bevezető rendelkezései között, a rendelet hatálya címszó alatt az első paragrafus így fogalmaz: "E rendelet a Magyarország területén lévő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza."

Tehát amelyik magánút nincs a külön jogszabályban meghatározott módon elzárva a közforgalom elől, azon az úton érvényes a KRESZ, vagyis a közúti közlekedési szabályai a magánúton vezető autósra is vonatkoznak.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény 220. paragrafusa szerint: "Aki vasúti járművet, légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetőleg a közúti forgalomban olyan gépi meghajtású járművet vezet, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezik, továbbá aki e járművek vezetését ilyen személynek átengedi, szabálysértést követ el."

Amennyiben az engedélyhez kötött jármű vezetője nem rendelkezik járművezetésre jogosító okmánnyal, akkor a helyszíni bírság 45 000 forint, a pénzbírság pedig 90 000 forint.

M. Richárd idén tavasszal vásárolta meg legújabb Mercedesét, egy legalább 57 millió forintos Mercedes-AMG GT-R kupét.

"A drága autókra tök egyszerű a magyarázat. Mi foglalkozunk autókereskedéssel is, német autókat hoz be egy nagyon kedves barátom, egy német fiú, és tartós bérletbe adjuk ki őket. Ez egy teljesen hivatalos, a NAV által ellenőrzött cég, akin keresztül megy a dolog. Ezért fordul meg nálam nagyon sok drága autó" – nyilatkozta márciusban M. Richárd az Echo Tv Razzia című műsorának.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai