szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Egyre több autós szembesül azzal az apró, de annál bosszantóbb ténnyel, hogy sorra szaporodnak azok az autópálya mellett található benzinkutak, ahol a mellékhelyiség használatát pénz megfizetéséhez kötik.” Ezzel a sorral indul a magyar politikatörténet egyik legizgalmasabb írásbeli kérdése.

A Lukács László György (Jobbik) által feltett kérdés címe ez:

Be kell-e avatkozni az autópályák mentén működtetett töltőkutak fizetős mellékhelyiségeinek ügyében?

Lukács szerint a fizetés illemhelyhasználat „különösen hátrányos az utazókra nézve, hiszen az autópályák mellett eleve magasabb árakon tankolhatnak az utazók, illetve a szokásos bolti vagy kutakon érvényben levő áraknál is drágábban vásárolhatnak. Nagyon úgy fest, hogy nem csak árak terén, de más szolgáltatások terén is visszaélnek az autópálya mellett töltőkutakat üzemeltetők, tudva és bízva az utazók kiszolgáltatott helyzetében.”

A Jobbik politikusa feltette a kérdést tehát Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszternek, hogy:

  • Szükséges–e beavatkozni bármilyen szabályozással, hogy az autópálya mentén található töltőállomásokon ne legyen fizetős mellékhelyiség?
  • Kíván–e lépni a Kormány az autósokat bosszantó gyakorlat megszüntetése érdekében?

Minisztere nevében Schanda Tamás államtitkár válaszolt, amit röviden úgy lehet összefoglalni, hogy:

nem.

Az államtitkár felhívta a képviselő figyelmét arra, hogy a gazdálkodó szervezetek üzletpolitikájába történő indokolatlan beavatkozás sérti a vállalkozás szabadságát, az illemhely-biztosításra vonatkozó szabályozás pedig nem írja elő annak díjmentességét.

A gyakorlatot a szereplők önmaguk alakítják ki. Azt azonban a fogyasztóvédelem folyamatosan vizsgálja, hogy rendesen fel van-e tüntetve a fizetendő díj, a kormány pedig odafigyel a szabályok betartására – így az államtitkár.

Ugyanakkor kerülni kívánjuk a magyar gazdaság erejét adó vállalkozások felesleges vegzálását – mondta.

Ezt javasolta a Jobbik képviselőjének is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gravitációs háttérhullámot észlelhettek a tudósok, segíthet megérteni az univerzumot

Gravitációs háttérhullámot észlelhettek a tudósok, segíthet megérteni az univerzumot

Ideiglenes használatba vételi engedélyt kapott Magyarországon a Szputnyik V vakcina

Ideiglenes használatba vételi engedélyt kapott Magyarországon a Szputnyik V vakcina

Tom Hanks nyitotta meg a virtuális bulit Joe Biden beiktatása után – videók

Tom Hanks nyitotta meg a virtuális bulit Joe Biden beiktatása után – videók