szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Náluk is bevezették.

Magyarországon idén már ötödik éve kaphatnak zöld rendszámot – és ezzel számos kedvezményt –azok az autók, amik teljesen elektromos meghajtásúak vagy konnektoros hibridek, és képesek legalább 25 kilométert elektromos módban menni. Ezen kívül azok az autók is jogosultak a zöld rendszámra, amikben kialakításuk révén hatótávnövelő belsőégésű motor is van, viszont képesek minimum 50 kilométert megtenni elektromos üzemmódban.

A zöld rendszámos kedvezmények közt szerepel az ingyenes parkolás, mentesülnek a regisztrációs adó fizetése alól, illetve nem kell utánuk vagyonszerzési illetéket fizetni. Ezen túlmenően a vásárlásukat is támogatja az állam, 20 milliós értékig 1,5 millió forinttal megtámogatja a vásárlást.

Más országokban is elindultak hasonló jellegű szabályozások, a lengyelek például idéntől vezették be a zöld rendszámot, náluk azonban csak a teljesen elektromos vagy a hidrogénnel üzemelő, üzemanyagcellás autók kaphatják meg.

A lengyeleknél várhatóan egyébként lesznek speciális emissziómentes zónák a városokban, ahova nyilvánvalóan csak ezek a járművek hajthatnak be. Nagy különbség az is, hogy náluk megkapták azt a jogot is, hogy a buszsávot használják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!