hvg.hu Plázs

A cégek többé nem szúrhatnak ki az anyákkal

Ki ne hallott volna már legalább egy olyan történetet arról, hogy a kisgyerekes anyukát szülés után nem vették vissza a munkahelyére vagy egyáltalán nem kapott munkát, mert gyereke van? Vagy egy kínos és megalázó állásinterjún arról faggatták a leendő női munkavállalót, hogy mikor tervez gyereket vállalni, majd ezután félretették az önéletrajzát, és egy egyedülálló férfit vettek föl helyette? – Egy úttörő közösségi kezdeményezés most véget vethet a hasonló méltatlan szituációknak.

HVG Itthon

Jön az állami arckép-azonosító

Akár Kövér László őrsége is kérhetné a Kossuth téren tüntetők – vagy sétálgatók – azonosítását a kormány által létrehozni tervezett arcképprofil-adatbázis segítségével – írja az e heti HVG.

hvg.hu Itthon

Összegyűjtené az összes magyar arcképét a kormány

2016 januárjától hoznák létre azt a 10-10,5 millió magyar állampolgár arcképéből álló adatbázist, amit egy új állami szervezet gondozna. Az adatbázis szükségességét a nemzetközi okmányhamisítással, a bűnüldözéssel, az ismeretlen holttestek azonosításával, és a politikusok, védett személyek biztonságával indokolja a javaslat. A jogszabálytervezet másra is kitér: a mobil-, telefon- és internetszolgáltatóknak a jövőben is biztosítaniuk kell az ügyfeleik teljes lehallgatását.

hvg.hu Gazdaság

Most végre kiderült, mennyi magyar él külföldön

A múlt év elején mintegy 350 ezer olyan kivándorolt magyar élt a világban, akik 1989 után, és legalább egy évvel a felmérés előtt hagyták el Magyarországot. A KSH és a SEEMIG – 8 ország részvételével futó uniós társfinanszírozott transznacionális – program kutatói által közreadott becslés ugyanakkor egyszeri érvényességűnek tekinthető. Magyarországon gyorsul a kivándorlás, ám nem tőlünk mennek el leginkább az emberek.

Szlavkovits Rita Itthon

Van munka, hát, jöttünk – romániai napszámosok Magyarországon

A helyhatóság lényegében legalizálja a nagygazdák által fenntartott „rabszolgaságot” a Csongrád megyei Mórahalmon, ahol más homokháti településekhez hasonlóan sok a román vendégmunkás. Miközben a helyi gazdaság számára nélkülözhetetlenek az olcsó napszámosok, az önkormányzat rendészetileg korlátozza szabad mozgásukat, és akadályozza hozzáférésüket a szociális, egészségügyi rendszerekhez. Riport az Európai Unió rabszolgáiról.

MTI-OS Itthon

Van már Nemzeti Síradatbázisunk is

Kereshető nemzeti sírkertadatbázist hozott létre a Nemzeti Örökség Intézete. Kipróbáltuk: Kádár János és Wass Albert nincs benne, de például Kazinczy Ferenc és Károlyi Mihály igen.

MTI/Népszabadság Plázs

Egyetlen adatbázisba tehetik itthon az összes betegadatot

A Népszabadság szerint gyakorlatilag korlátlanul kutathatnak majd a betegek korábbi egészségügyi adatai között az orvosok, ha elfogadja a parlament az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást. Egy központi informatikai adatbázis használatával bármelyik orvos megismerhetné bármelyik kezelésre szoruló betegnek az összes egészségügyi információját, kivéve, ha ezt az illető előzetesen írásban megtiltotta az egészségbiztosító hivatalában.

MLF Itthon

Bajnai jobbkeze: akkorára kell nőni, mint az MSZP

Tízezres aktivistahálózatot építenek és a választásokig el akarják érni az MSZP támogatottságát – jelentette be Bajnai Gordon jobbkeze, Szigetvári Viktor egy csütörtöki, újságíróknak szervezett beszélgetésen. Szerinte az idő sürget, nyár végéig le kell zárni az ellenzéki egyeztetéseket, hogy a szavazóknak is legyen idejük megszokni a közös jelölteket.

MTI Karrier

Női kvóta: adatbázist építettek a szóba jöhető női vezetőkről

Az európai üzleti iskolák készítették a listát, hogy elősegítsék az Európai Bizottság ajánlásának teljesülését. Az EB azt javasolja, hogy 2020-ig a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok felügyelőbizottságai legalább 40 százalékban nőkből álljanak. A listán szereplő 8000 nő legalább öt év vezetői tapasztalattal rendelkezik és töltött már be vezetői pozíciót tőzsdén jegyzett vállalatok igazgatóságában vagy felügyelő bizottságában.

hvg.hu Itthon

Regisztrációs terv után listákat kérnek egymáson számon a pártok

Nem lehet összemosni a „Kubatov listákkal” a legálisan, beleegyező nyilatkozat útján gyűjtött adatokat – mondták a hvg.hu-nak az ellenzéki pártok politikusai. A Fidesz pártigazgatója a köztévében azt mondta, ha van „Kubatov-lista”, lennie kell „Mesterházy-listának” és „Vona Gábor listának is”.

MTI Tech

Már nemcsak az internetes oldalakat támadják

Új tendencia az informatikai bűnözésben, hogy már nemcsak az internetes oldalakat támadják, hanem egyre inkább a mögöttük lévő adatbázisokat, ahonnan bizalmas információkat szereznek meg a csalók, jó példa erre az a tavalyi támadás, amikor több, a magyar piacon is működő szolgáltatók adatbázisából szereztek meg adatokat a támadók, s ezért több ezer bankkártyát le kellett tiltani, illetve cserélni.

hvg.hu Tech

Nagy Testvér projektet terveznek a britek

Ha a titkos kormányzati tervezet megvalósul, Nagy-Britanniában hatalmas adatbázist építenek. Ebben szerepel minden brit szolgáltatónál levő vezetékes és mobil telefonszám az utóbbiakon zajló sms-forgalom adataival egyetemben, emellett az email-címeket és a webes adatforgalmat is listázzák, de még az online játékosok chatjeit is monitorozhatják. Az adatokat egy évig tárolhatják majd a terrorellenes tervekre hivatkozva.

1 2 3 4 5
Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

A kutatók találtak 22 gént, amelyek öngyilkosságba kergethetik az embert

A kutatók találtak 22 gént, amelyek öngyilkosságba kergethetik az embert

Indul az új karácsonyi dalok rohama

Indul az új karácsonyi dalok rohama

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?

Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Gyártási hiba árnyékolja be az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát

Gyártási hiba árnyékolja be az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát

Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma

Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma

A címlapról ajánljuk
Még több hír a METRO támogatásával