szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Februárban készülhetett az az adatbázis, amit egy Microsoft-szerveren talált két kiberbiztonsági kutató.

Sajnos napjainkban egyáltalán nem ritka, hogy egy több millió rekordból álló adatbázis kiszivárogjon, ám még egy ilyen adatszivárgás még sokkal aggasztóbb lehet, ha az adatbázisnak nincs "gazdája". Két kiberbiztonsági kutató, Ran Locar és Noam Rotem most pont egy ilyet talált, méghozzá egy Microsoft-szerveren.

A beszámolójuk szerint az adatbázis az Egyesült Államok több mint 80 millió háztartásával kapcsolatban tartalmaz rendkívül érzékeny információkat. A rekordokból többek között teljes nevek, címek, valamint a bennük szereplők jövedelme és családi állapot is kiolvasható.

Hogy kié az adatbázis, azt senki sem tudja. Vannak azonban apró jelek, amik arra utalnak, hogy vajon mire lehet(ett) jó. A bennük szereplő emberek mindegyike 40 év feletti, a "member_code" és a "score" mezők pedig alapján pedig arra lehet következtenti, hogy valamilyen szolgáltatáshoz tartozhat a gyűjtés. Mivel címek is vannak benne, ezért jó eséllyel egy, az otthonokkal foglalkozó cégről lehet szó.

Az adatbázis meglehetősen friss, Rotem szerint februárban hozhatták létre – íjra a CNET. A Microsoft egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. Az adatok alapján viszont az ettől függetlenül is egyértelmű, hogy egy nagyon súlyos adatszivárgás történhetett, és ismét kiderült az, hogy a személyes adatok mennyire sérülékenyek lehetnek.

[Frissítés: a Microsoft szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalása szerint értesítették a tulajdonosát az adatbázisnak, melyet időközben – a nyilvánosság számára – elérhetetlenné is tettek.]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott Trump “katonája", aki szívesen felforgatta volna az internetet

Lemondott Trump “katonája", aki szívesen felforgatta volna az internetet

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Halló, Örkény Színház? Egy verset kérnék

Halló, Örkény Színház? Egy verset kérnék