szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Panaszbeadvány érkezett Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) a káoszba fulladt hétvégi tömeges oltás miatt – írja a Népszava.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Orbán Viktor miniszterelnök – emlékeztetett a Népszava – már decemberben arról beszélt, hogy rendelkeznek a szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, így egy hétvége alatt mindenkit be tudnának oltani, aki szeretné, a rendszer március 6-7-én mégsem működött.

Az adatbázis hibáira rávilágított, hogy voltak, akiket a lakóhelyüktől nagyon messzire eső oltópontra hívtak be, és olyanok is, akik már megkapták az első adag vakcinát, mégis értesítették őket, hogy menjenek beoltatni magukat. Később a tömeges oltást lemondták, de azok többségét, akik ennek ellenére elmentek a kijelölt helyszínre, mégis beoltották.

Mindezek nyomán egy magánszemély fordult beadvánnyal a Péterfalvi Attila vezette NAIH-hoz, ahol vizsgálat indult az ügyben. „A hírek alapján valószínűsíthető, hogy valamilyen hiba csúszott a rendszerbe” – közölte a Népszavával az elnök, hozzátéve, hogy a vizsgálat lezárultáig ennél bővebben nem szeretné kommentálni a történteket.

Arról, hogy az oltási igazolványban a kormány döntése értelmében nem szerepel majd a beadott vakcina típusa, Péterfalvi Attila azt mondta a lapnak: szükség esetén azt az oltáskor kapott papírral mindenki igazolni tudja. Szerinte ebben a kérdésben is uniós szintű döntést kellene hozni, amíg viszont ilyen nincs, addig nincs mire hivatkozni, és azt sem lehet megmondani, hogy a magyar kormány által alkalmazott szabályoknak vannak-e hátrányos következményei.

A NAIH-elnök elárulta, hogy betegsége miatt a Pfizer vakcinájával oltották be, és jelezte: hivatalos minőségében és magánemberként sem lenne ellenére, ha a kormány kötelezővé tenné az oltást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alaposan megemelték az 1100+ lóerős csúcs-Tesla árát

Alaposan megemelték az 1100+ lóerős csúcs-Tesla árát

Kiveszik az AstraZeneca-vakcinát az oltási programból Dániában

Kiveszik az AstraZeneca-vakcinát az oltási programból Dániában

Öt szakszervezet is azt kéri a kormánytól, hogy ne nyissanak újra az iskolák

Öt szakszervezet is azt kéri a kormánytól, hogy ne nyissanak újra az iskolák