#cukor

Ne adja fel, küzdjön: joga van tudni, mivel etetik

A fánkba és a lúdlábtortába nem kell tej, az afrikai harcsafilé viszont halat tartalmaz. Efféle kuriózumokat tudhat meg az, aki nem sajnálja idejét arra, hogy az üzletekben allergéninformációk után kutasson. Egy uniós hátterű jogszabály több mint két éve előírja a korrekt, pontos tájékoztatást, az ételallergiásoknak mindazonáltal ma sincs könnyű dolguk Magyarországon.

G. Tóth Ilda










Sörszövetség: nem az enzimek okozzák a fejfájást

A Sörszövetség szerint nincs olyan, hogy ipari enzim, se olyan, hogy gyorssör, csak természetes, engedélyezett enzimeket használnak a sörfőzők, széles körben és globálisan, a főzést pedig – akárcsak az erjesztést – nem lehet felgyorsítani, vagyis egy optimális, minimumidő alá nem lehet beszorítani.

hvg.hu

Tudja, hogy mitől fáj a feje, ha sört iszik?

Ipari enzimekkel készítenek söröket Kelet-Európában, hogy csökkenteni lehessen az erjesztési időt, és olyan jóval olcsóbb alapanyagokat is használni lehessen, melyek amúgy nem reagálnak a természetes sörélesztőre. És hogy ebből mi látszik? A csomagoláson erről semmi tájékoztatás nincs. Ami marad utána: az például a fejfájás.

Varga Szabolcs

Kíméletlen ítéletet mondtak a kóláról Németországban – és rangsoroltak is

A kólákat vizsgálta be az egyik leghíresebb független fogyasztóvédelmi szervezet, a német Stiftung Warentest, amely a „legegészségesebbnek” a Coca-Cola lightot hozta ki. De ez nem csupán annak szólt, hogy energiacsökkentett termékről van szó. Bizonyítja ezt az is, hogy a Pepsi light például tökutolsó lett. Kicsit utánajártunk – ez a történet sem fekete-fehér.

hvg.hu





Érdemes-e a cukrot sztíviára cserélni?

Naponta sok szó esik a cukorról, mint mumusról, az élet megrontójáról, és arról, hogy mi mindennel lehetne hatékonyan pótolni, miközben nem mondunk le a megszokott édes ízekről, de a felszaladó kilókat is elkerüljük. Ilyenkor rendszerint előkerül a sztívia, mint lehetséges cukorpótló, de a sztíviával kapcsolatban is bőven találkozhatunk tévhitekkel. – De mit mondanak a vegyészek és a gyógyszerészek?

hvg.hu


Most épp a tejet, a glutént és a cukrot kiáltják ki főbűnösnek

Minden kornak megvan a maga táplálkozási divatja; mostanában éppen a tejet, a glutént vagy a cukrot kárhoztatják a leggyakrabban – mondja a dietetikus, aki szerint ha valaki hajlamos a hipochondriára, könnyen lehet, hogy egy esetleges hasfájás, kisebb rosszullét után tiltólistára tesz bizonyos ételeket, így azonban nagyon beszűkült lehet a táplálkozása egy idő után, és különböző tápanyaghiány alakulhat ki.

hvg.hu