Egy 2016-os villányi Cabernet Sauvignon lett Magyarország legjobb vörösbora
Erről egy 65 borszakértőből és borászból álló nemzetközi zsűri véleménye döntött.
Erről egy 65 borszakértőből és borászból álló nemzetközi zsűri véleménye döntött.
A kávé pörkölése nemcsak azért nehéz, mert az édes, savanyú és keserű egyensúlyának megtalálásához sok tapasztalatra van szükség, hanem azért is, mert nincs általános megegyezés azzal kapcsolatban, pontosan hol van ez az egyensúlyi állapot. Ettől válik a pörkölés egyszerre élelmiszeripari eljárássá és filozófiaiesztétikai kérdéssé. Részlet a Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon? című könyvből.
Kávé, cukor, egy kis tej és egy hűtő - a jegeskávé nem a világ legbonyolultabb itala. Mi azonban most azt néztük meg, a boltokban kapható verzióknak milyen szinten sikerül elérni az ihatóság szintjét. És persze nem bírtuk ki, és azt is megpróbáltuk elképzelni, egy jó hideg latte közben mennyire tárul elénk a mediterrán nyár.
A győztes tortát a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza alkotta meg a tokaji aszú, a füge és a méz kombinálásával.
Ha - bármilyen okból − csökkenteni szeretnénk étrendünkben a cukor mennyiségét, az nem jelentheti a sütizés végét. Cukorhelyettesítőkkel is élvezhetünk édes finomságokat, ám néhány dolgot tudnunk kell a használatuk előtt. Részlet a Fenséges mentes sütemények című könyvből.
A bikafuttatásokat jellemzően katolikus szentek ünnepére rendezik meg, pedig korábban volt olyan pápa, aki elítélte ezeket.
Mit tehetünk, ha nem eszünk tojást, esetleg tojásallergiánk van, vagy éppen elfelejtettük megvásárolni a boltban? Részlet a Fenséges mentes sütemények című könyvből.
Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Hotel Tihanyi Yacht Club kikötőjében jártunk.
A konyhai tevékenykedésnek, a desszertek készítésének nem csupán a finom, kényeztető ételek létrehozása az egyetlen előnye. Részlet a Fenséges mentes sütemények című könyvből.
Savanyúsörök fagyis ízesítéssel, sörfőzdék, amelyek azon versengenek, kinek savasabb a gyümölcsös söre, és uborka minden mennyiségben. Igen, még mindig sörről beszélünk. Tele vannak a boltok frissítőnek szánt, különleges kézműves sörökkel. Megkóstoltuk őket.
Az Egyesült Államokban a sör helyett inkább koktéloznak, ezt pedig a kisebb főzdék sínylik meg leginkább.
Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen Szadán voltunk.
A három Michelin-csillagos éttermek világát egészen máshová tennénk a polcon, mint a saját konyhánk világát. Christian Le Squer, a párizsi Le Cinq séfje azonban visszaránt minket a földre: a budapesti Costes Downtownban, Molnár Márk séffel közös vacsorája előtt arról beszélgettünk, miért nem tudja kivonni magát a magas gasztronómiai kultúra sem a világban zajló folyamatok alól, hogyan hat a klímaváltozás a fine-diningra, és hogy kimehet-e a divatból a francia konyha.
Három budapesti és egy miskolci étterem borlapját is díjazta a világ egyik legbefolyásosabb borszakmai lapja, a Wine Spectator.
A kapor, padlizsán, füge íze és illata mindig nyerő a hőségben.
Mielőtt megéhezne, ki kell, hogy ábrándítsuk: csak egy freskóról van szó.
Egy toplista szerint ezeken a helyeken nem lehet melléfogni a rántott hússal.
Az elmúlt évtized során számos cikk jelent meg pró és kontra a kínaiétterem-szindróma igazolására, de igazából nem tudták bizonyítani a nátrium-glutamát káros hatását. Részlet Csabai Márta Aggódó testünk című könyvéből.
Könnyed apák napi gasztrokontent a csepeli Paul Bocuse-tól. Szavazzon, mi volt idén a kedvenc Németh Szilárd-pillanata!