A műhús után új divat jöhet: a laborcsoki
Stílszerűen a csokoládégyártásáról híres Svájcban dolgozták ki a laborcsokoládé (pontosabban -kakaó) receptjét.
Stílszerűen a csokoládégyártásáról híres Svájcban dolgozták ki a laborcsokoládé (pontosabban -kakaó) receptjét.
Ez lenne az ára annak, hogy a kakaótermesztők nem nyomorognak. De vajon valóban hozzájuk megy a pluszbevétel?
A klímaváltozás miatt egyre kisebb területen lehet csak a csokoládé alapanyagát jelentő kakaóbabot termelni, ami erdőirtáshoz vezet. Van azonban megoldás arra, hogy ez ne történjen meg.
Két kutatás is igazolta, hogy a magas kakaótartalmú édességek fogyasztás csökkenti a stresszt, és jó hatással van a közérzetre, valamint a memória működésére is.
A világ kakaótermésének közel háromnegyedét adó Nyugat-Afrikában eltűnnek az őserdők, az ültetvényeken virágzik a gyerekmunka. De a csoki iránti kereslet nő.
Minőségi és biztonsági szempontból is bízni lehet a hazai gyártású termékekben – derült ki a hatóság kakaó-ellenőrzésén. Ám jelölési hibákat több gyártó is elkövetett, emiatt három esetben félmilliós bírságot vetett ki a Nébih.
Egy autodidakta csokoládémesterré átvedlett szigetszentmiklósi borász olyat tud, amit Európában még tízen sem. Háromszáz éves spanyol eljárással készít csokoládét másodmagával, kizárólag kézzel, olyan alapanyagokból, amikkel a legnevesebb csokoládéversenyek bírálóit is meglepte. A kísérletezés a legnagyobb szakmai elismeréseket is meghozta Szántó Tibornak. Csokoládémanufaktúrában jártunk, ahol sok más mellett azt is megtudtuk, milyen az igazi forró csoki, és hogy a keserű csoki nem is keserű.
Csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ha csokoládét eszünk – vélik az Aberdeeni Egyetem szakemberei. Kutatásuk azonban nem állapított meg közvetlen kapcsolatot a kakaó és az artériák egészsége között.
Ismét emelkednek a világpiaci kakaóárak, a hét közepén több mint 8 százalékkal kellett többet fizetni a New York-i árutőzsdén a kakaó júliusi határidős szállításáért.
Idén még nem szabadultak el a csokinyusziárak, a következő húsvétkor azonban már lehet, hogy sokan kevesebbet vagy kisebbeket tudnak csak vásárolni. Az elmúlt két évben ugyanis másfélszeresére ugrott a kakaó ára és ez előbb-utóbb begyűrűzik a feldolgozott termékek áraiba is.
Fantasztikus eredményt hozott egy afrikai kutatás: a kakaó feldolgozása során egy új trükköt kell használni, amely révén egyszerre ízletesebb és egészségesebb lesz a csokoládé.
Putyinnal parolázó Orbán, meghosszabbított gázszerződés, szintet megugró magánnyugdíjpénztár, Tesco-szállítókat kísérő szekuritisek, kínos NAV-sajtótájékoztató, újra Interpol-listás Hernádi, csökkenni nem akaró államadósság, a vasárnapi zárva tartáson nem lazító kormány. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.
Évek óta arról hallani, hogy nő a kakaó ára, folyamatosan azzal riogatnak minket, hogy drágul a csoki. A gyártók a drágulásra egyre inkább úgy válaszolnak, hogy változtatnak a csokik összetételén és kisebbre veszik az adagokat.
Kifliket kerestünk, nem a hájpolt kézműves pékségekből, csak ami az utunkba került Pesten, Budán, a környékén. Olyanokat szerettünk volna, amelyeknek ropogós a héja, puha a belseje, roppanós a csücske. Mondhatni úgyis, egyszerű, békebeli, reggelire, tízóraira, uzsonnára való péksüteményt. Az eredmény: némely terméket egyáltalán nem ajánlunk fogyasztásra. Itt a nagy kifli- és pékségteszt.
A kakaóbab világpiaci ára egy év alatt 40 százalékot emelkedett. Magyarország éves kakaófogyasztása mintegy 18 ezer tonnára tehető, ami szinte teljes egészében importból származik, ezért a kakaó drágulása az itthoni árakban is érezhető lesz.