szerző:
Gy.Zs.

Kifliket kerestünk, nem a hájpolt kézműves pékségekből, csak ami az utunkba került Pesten, Budán, a környékén. Olyanokat szerettünk volna, amelyeknek ropogós a héja, puha a belseje, roppanós a csücske. Mondhatni úgyis, egyszerű, békebeli, reggelire, tízóraira, uzsonnára való péksüteményt. Az eredmény: némely terméket egyáltalán nem ajánlunk fogyasztásra. Itt a nagy kifli- és pékségteszt.

"Csak egy fél kifli az uzsonnám" – panaszolja Babszika, az árva kislány a Jaj, de jó a habos sütemény című dalban, s nem igazán vigasz neki, hogy szerény betevőért sajnálják az angyalok. Mi nem vágytunk másra, csak igazi kiflikre, s nem számítottunk az égiekre. Pláne, hogy eddigi tesztjeink (például a jégkrém, a vörösbor, bejgli, virsli, torma) során sem voltak túl kegyesek hozzánk.

Nekivágtunk a városnak, ha nem is a szélrózsa minden irányába, de többfelé, és a minap tízórai időben némi vajjal, és a biztonság kedvéért doboznyi kakaóval felszerelkezve, asztalhoz ültünk. Utóbbiról hamar kiderült, szükségünk is van rá, hogy valahogy leválasszuk a szájpadlásunkhoz ragaszkodó falatokat.

©

Kritériumaink a bevezetőben említetteken kívül még kiegészültek az óhajjal: rendesen fel lehessen vágni egy kiflit anélkül, hogy elvesztené az alakját, lepattanna a vége, szanaszét morzsálódna, kifordulna a belseje. Iskolaév lévén, még azt a merészséget is megkockáztattuk, hogy mérlegeltük, lehetne-e a gyereknek szendvicset pakolni belőle. Mint említettük, nem a suttogó propaganda által sztárolt kézműves pékségekből válogattunk. Alanyainkat a szokásos tízes skálán értékeltük, pontozási egységünk a kiflicsücsök lett. Igyekeztünk ezúttal is betartani a vakkóstolás szabályait, és a zacskókból kikerülő kifliket csak a tesztelés végén azonosítottuk a tányérjuk alá tett, származási helyüket bizonyítandó számlával.

Tanulság itt is volt bőven, de hát mi másért is csinálnánk teszteket, mint hogy szembesüljünk a hétköznapok valóságával. S hogy ne mondják, csak a saját elvárásaink, ízlésünk után mentünk, kutatgattunk hivatalos előírást is. Így leltünk rá a Codex Alimentarius Hungaricus-ra. Már kimondani is gyönyörűséges, mindjárt másként hangzik, mint a Magyar Élelmiszerkönyv. Mert egyébként az.

Meg is tudtunk sok mindent a kifliről (tejes kiflit vesz számításba, külön nem rendelkezik más változatról): a gyártástól számított 24 órán belül hozható forgalomba (szerintünk ez azt jelenthetné, hogy addig számít frissnek), és az előállítás napján 42-46 g között illik lennie. A felhasználható alapanyagok között a liszten, kovászon vagy azt helyettesítő készítményen, sütőélesztőn, vízen, són, cukron kívül a tej, tejpor, margarin (vaj?), étolaj, vitális glutin (vízben nem oldódó fehérje, amely a búza, rozs, árpa magjainak endospermiumában található) és nem részletezett adalékanyagok sorakoznak. S ami a leginkább érdekelt minket, a minőségi követelmények érzékszervi jellemzők alapján: alak, héj, bélzet íz és szag. Mindegyiknél szépen le van írva, amit minden mezítlábas kiflivásárló le tud fordítani: legyen jellemzően ívelt (esetleg egyenes), két vége felé csúcsosodó, arányosan domború; aranysárgából vörösbarnába hajló színű, fényes, sima vagy cserepes; átsült, a héjtól nem elváló, rugalmas, laza szerkezetű, nem morzsálódó, széteső; ne legyen idegen ízű és szagú.

Ha idáig jutottunk, tulajdonképp el is végeztük a kifliakadémiát.

1. Csocsaj pékség, IX. kerület

Általános vélemény: Átlagos küllem. Viszonylag éles késsel is nagyon macerás felvágni. A vágás nyomán besüpped, szétjön, nyúlik. A vajat rosszul tűri, leginkább a szájpadlásunkhoz ragaszkodik.

Renitens vélemény: Lesz még rosszabb is, az biztos.

Ár: 30 Ft

Összhatás: 4 kiflicsücsök

©

2. Mákszem pékség, Óbuda

Innen két kiflit választottunk, egy simát és egy sós-köménymagost. Értékelés ebben a sorrendben.

Általános vélemény: Vágáskor engedelmesen adja magát, nem a roppanós fajta, inkább vajas, puha, jó illatú. Picit tapadós, de finom.

Renitens vélemény: Ez egy kifli alakú kuglóf.

Ár: 40 Ft

Összhatás: 7 kiflicsücsök - csak azért nem kúszott fel a megosztott III. helyre, mert alaptésztás párja visszarántotta...

Általános vélemény: Ugyanaz a tészta sós-köménymagos turbózással jóval kevésbé élvezetes.

Renitens vélemény: Édes és kész.

Ár: 50 Ft

Összhatás: 5 kiflicsücsök

3. JóKenyér, Pilisszentiván

Ennek a pékségnek számos saját boltja van, és mint beszállítónak a termékeit nagyon sok helyen tetten érhetjük, alanyunk egyenesen az "ősforrásból", vagyis a szentiváni pékségből származik.

Általános vélemény: Jól néz ki, jól lehet vágni, jól kenhető. Szinte bucis, uzsonnára, tízóraira megpakolva szendvicsnek ideális. Annál is inkább, mert jellegtelen ízű. Viszont, sajnos, valami mellékíz tolakodik benne.

Renitens vélemény: Ez aztán masszív, délutánra mi lesz belőle?

Ár: 64 Ft

Összhatás: 6 kiflicsücsök

4. Petit Pain francia pékség, Rózsakert bevásárlóközpont

Innen is két változatot, egy simát és egy fűszerest választottunk.

Általános vélemény: Ropogós héjú, tömör botkifli. Vágáskor nem valami szép látványt nyújt, de nem is arra találták ki, hogy téliszalámis szendviccsé változzon. Legfeljebb karikázzuk, de leginkább ropogtassuk magában, esetleg mártogassuk tejbe, kakaóba, kefirbe. Jó! A csücsök szuper.

Renitens vélemény: Jézusom, ez nagyon finom!

Ár: 240 Ft

Összhatás: 9 kiflicsücsök – ezzel, mint a végső összesítésnél kiderült, abszolút győztes lett. Persze árban is magasan veri a többit...

©

Fűszeres változat

Általános vélemény: Furcsa módon szárazabb, keményebb, mint sima társa, annak ellenére, hogy olajos ízű, s mintha csak hagyma dominálna benne. Azért a csücsök itt is "szépít".

Renitens vélemény: Botsáska alakú kenyérchips.

Ár: u.a.

Összhatás: 5 kiflicsücsök

5. Félegyházi Kenyér pékség, XIII. kerület

Itt van, megvan a külsőre klasszikus, békebeli kifli!

Általános vélemény: Ropogós a héja is. Vágáskor elsőre kissé aggasztó. Kis alagutak vannak benne, ám a vaj beletalál. Szendvicsnek is alkalmas. Az ízébe sem lehet igazán belekötni, de a vártnál édeskésebb.

Renitens vélemény: Ez hasonlít leginkább a kiflire.

Ár: 45 Ft

Összhatás: 8 kiflicsücsök – a mezőny ezüstérmese

6. Lipóti pékség, Máriaremete

Nomen est omen, a Lipótról származó kenyerek és péksütemények behálózzák az egész országot, semmi különösebb utánjárást nem igényel, bárhol, szűkebb környezetünkben beletrafálhatunk.

Általános vélemény: Lehet, hogy különféle üzemekből jön a legendás lipóti?! Mert esetünkben egy legenda szertefoszlott. Akárcsak a kifli, ami elénk került. Morzsált, foszlott, tapadt, kifejezetten rossz – penészes – szagú volt. Térfogatra stimmel.

Renitens vélemény: Én ezt nem eszem meg, minden baja van.

Ár: 30 Ft

Összhatás: 2 kiflicsücsök

©

7. Príma Pék, Lehel piac

Hálózat ez is, több sütőüzemmel, hol saját nevén, hol "fantázianevekkel" jegyzett üzletekben bukkanhatunk a termékeikre.

Általános vélemény: Átlagos kifli, legalábbis kinézetre. Vágáskor a formáját nem tartja, száraz, jellegtelen ízű. Ha úgy-ahogy szétszeltük, próbálkozhatunk szendvicset gyártani belőle, de inkább kenjünk rá jó sok lekvárt.

Renitens vélemény: Mintha nem tudnák eldönteni, hogy mit akarnak csinálni, kiflit vagy pirítóst.

Ár: 30 Ft

Összhatás: 4 kiflicsücsök

8. Kata Linzer pékség, XIII. kerület

Általános vélemény: A külseje nem szép, rátapad, reped a héja. Belseje sűrű, íze édes is, sós is.

Renitens vélemény: Ez valahogy kisebb, mint a többi. Lehet, hogy annyival, amennyivel olcsóbb? (Utólag kiderült, tényleg ez volt a második legolcsóbb darabunk.)

Ár: 25 Ft

Összhatás: 4 kiflicsücsök

9. Tesco Express, Pesthidegkút

Általános vélemény: Kösz, majd értesítjük, ha nem csak kifli kinézetű lesz. Már kora délelőtt olyan, mintha késő délután sütötték volna. Liszt ízű, kezelhetetlen.

Renitens vélemény: Ez a Tesco saját itatóspapírja?

Ár: 15 Ft (a legolcsóbb a sorban)

Összhatás: 2 kiflicsücsök

10. Príma Pék, II/a kerület, Kossuth Lajos utca

Egy nem is olyan régen még saját műhellyel rendelkező bolt "behálózódott" változata.

Általános vélemény: Jól néz ki, a külseje alapján igazi kifliséget ígér. Nagyon becsapós. Tipikus példája annak, hogy a látszat néha (?) csal. Szétesik cikkekre, legfeljebb egy bögre kefírbe landolhatnak a darabjai, és kiadós lesz a reggeli.

Renitens vélemény: Csak azt a véget tudnám feledni, azt a kiflivéget.

Ár: 30 Ft

Összhatás: 3,5 kiflicsücsök

11. SEGA pékség, Budagyöngye üzletközpont

Kétféle terméket vásároltunk, egy kovászolt kiflit, és egy ún. kis kiflit. Sorrendben jönnek.

Általános vélemény: Lehet, hogy nem ez a kicsi, de kis buci-ducinak néz ki. Ám a felvágáskor kiderül, nincs benne anyag, ami van, az héjastól, és majdnem mindenestől egész jó ízű. A majdnem, az sokaknak a lényeg: a csücsök, ami száraz.

Renitens vélemény: A kis duci "testzsír" százaléka a habcsókéval egyenlő.

Ár: 64 Ft

Összhatás: 5 kiflicsücsök

Általános vélemény: Jé, a kicsi szép, még ha kissé "besárgult" is. Jó szagú, jól vágható, az íze enyhén a krumplis pogácsára emlékeztet, ízlik.

Renitens vélemény:
Azért, mert kicsi, még lehetne nagyobb.

Ár: 60 Ft

Összhatás: 7 kiflicsücsök – s ezzel megosztott III. helyezett.

©

12. SPAR – Hűvösvölgyi Stop Shop

Innen is két versenyzőt indítottunk. Egy dupla vajast és egy sósat. Így sorrendben.

Általános vélemény: Szép a színe, és ennek a legszebb a tekerése. "Pékség" illata van. Súlyra mintha háromszorosa lenne az előzőeknek, tömör, de nem fojtós. Akár magában, akár szendvicsnek, ezzel indulhat a nap.

Renitens vélemény: Nem ezt reklámozza az Ördögh Nóra?

Ár: 59 Ft

Összhatás: 7 kiflicsücsök – ezzel ő is a dobogó III. fokán.

Általános vélemény a sós változatról: Gyengébb, puhább, vizesebb. Köménymaggal is meg van szórva, de a sósság dominál.

Renitens vélemény: Miért nem lehet lekapirgálni róla a sót?

Ár: 69 Ft

Összhatás: 5 kiflicsücsök

13. Nagymama sütődéje – Príma Pékség, II. kerület

Innen csak sós kiflit hoztunk.

Általános vélemény: Külsőre, belsőre megfelel a kiflikritériumságoknak. Ha szendvicset készítünk, ne legyen sós a bele való, akkor finom lesz.

Renitens vélemény: Csak annak, aki tényleg a sós sós kiflit szereti.

Ár: 90 Ft

Összhatás: 7 kiflicsücsök – harmadikként a III. helyezett

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egyre többet költenek a magyarok, a kereskedők mégis nehéz helyzetben vannak

Egyre többet költenek a magyarok, a kereskedők mégis nehéz helyzetben vannak

Ha Logitech egere van, akkor erről mindenképp tudjon

Ha Logitech egere van, akkor erről mindenképp tudjon

230 éves a Bastille ostroma: díszszemle és letartóztatások a francia nemzeti ünnepen

230 éves a Bastille ostroma: díszszemle és letartóztatások a francia nemzeti ünnepen

Tizenhárom év után szabadult az olaszliszkai lincselő

Tizenhárom év után szabadult az olaszliszkai lincselő

Valami nincs rendben az európai GPS-szel, leállt 24 műhold

Valami nincs rendben az európai GPS-szel, leállt 24 műhold

A legerősebb győri Audi 470 lóerős lett

A legerősebb győri Audi 470 lóerős lett