13 évesen futott be sztárszakácsként egy amerikai fiú
Az ország legmenőbb séfjeként aposztrofálnak Amerikában egy 13 éves fiút, Flynn McGarry-t. A gyerek csupán három éve kezdett el főzni.
Az ország legmenőbb séfjeként aposztrofálnak Amerikában egy 13 éves fiút, Flynn McGarry-t. A gyerek csupán három éve kezdett el főzni.
Daniel Humm svájci születésű séf nyerte el a gasztronómia Oscar-díjaként emlegetett Beard-díjat, ezzel ő lett az Egyesült Államok legjobb szakácsa 2012-ben.
A gasztronómiában élen járó baszk konyhaművészet újabb sikert ért el: San Sebastian neves étterme, az Arzak főséfjének ítélték oda a Veuve Clicquot World's Best Female Chef díjat. A rangos elismerés nevéből is kitűnik, a szakmai dicsőség ezúttal a szebbik nem képviselőjét illeti.
Negyvenöt nemzetközi hírű főszakács köszöntötte a tavaszt hétfő este New Yorkban: együtt főztek 350 gondosan kiválasztott vendégnek.
Merényi Viktor, a washingtoni magyar nagykövetség séfje nyerte el csütörtök este az amerikai fővárosban működő diplomáciai képviseletek szakácsainak versenye, az Embassy Chef Challenge Nagydíját.
„Egy bulvárlaptól vagy? Köszönöm a megjegyzést, te picsa” – így válaszolt ausztráliai sajtótájékoztatójánJamie Oliver egy riporternek, aki azt firtatta, hogy az egészséges étkezésért kampányoló sztárszakács kissé kikerekedett mostanában. Jamie Oliver később azzal védekezett, hogy előző éjszaka egy kis italozással eresztette ki a gőzt, emiatt nem értette meg teljesen másnap a súlyával kapcsolatos kérdést.
A valóság sokszor a népmeséket is felülírja. Jó példa erre a baszk származású séf és étteremtulajdonos, Hélène Darroze története, aki egy vidéki fogadó konyháján látta meg a napvilágot, s a napokban érdemesült a legmagasabb francia kitüntetésre, a Becsületrendre.
Noha minden szakács állítja, a legnagyobb elismerést a vendégek megelégedettsége jelenti, szívesen veszik, ha a nyakukba akasztják egy-egy rangos verseny érmeit is. Cikkünkben azokat a legjelentősebb hazai és nemzetközi versenyeket foglaljuk össze, amelyek leginkább megmozgatják a hazai szakácstársadalmat.
Havannában vagy Barcelonában nem meglepő, ha egy kitűnő szakács otthonában süt-főz, és terített asztalához fizetős ebéd- és vacsoravendégeket vár. Van ennek még újabb változata is, amikor a japán séf kívánságra házhoz megy, s a megrendelő konyhájában készíti el az ételt. Az alternatív vendéglátási formák egyre népszerűbbek Kubában és Spanyolországban.
Széll Tamás, az Onyx étterem sous -séfje és segítője, Rácz Krisztián képviselheti a magyar szakácstársadalmat a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsolimpia európai döntőjén Brüsszelben, miután pénteken megnyerték a verseny magyarországi döntőjét.
Milyen dolog az már, hogy egy véradásra a világ legjobb szakácsai sütnek-főznek? Ez is csak az őrült katalánoknál fordulhat elő. Lehet, hogy nálunk is többen jelentkeznének önkéntes véradónak, ha szalámis zsömle vagy virsli helyett csúcskaját kapnának?
Kézzel is belenyúl a forró olajba egy thaiföldi szakács anélkül, hogy égési sérülései keletkeznének. A szakácsról a Youtube-ra is feltöltöttek egy videót, amely szerint használ azért segédeszközt is.
Évek óta folytatódik a spanyolok már-már követhetetlen térnyerése a gasztronómia világában. Megkerülhetetlenek a legjobb séfek és éttermek díjazásában. A kulinária művészei akadémiák díszdoktori címeiben, kormánykitüntetésekben részesülnek, tudományos kurzusokat vezetnek a világ legjobb egyetemein.
Egy törékeny francia nő nyerte el 2011-ben a világ legjobb női szakácsának járó díjat. A Veuve Cliquot-t a legkreatívabb, legelkötelezettebb szakácsok kaphatják meg, akik valóban maradandót alkottak a konyhában.
Magyar szakembereket keresnek németországi vendéglátóhelyekre, a fizetés csábító, de mérlegelni kell a megélhetési költségeket is - írta a Magyar Hírlap.
Elhunyt a francia konyhaművészet nem hivatalos amerikai nagykövetének tekintett René Verdon, a néhai John F. Kennedy elnök szakácsa.
A Santiago de Chilében rendezett 34. Szakács Világkongresszus nemzetközi séfversenyének győztese az indonéz Wajan Wicaya lett.
A Délmagyar hírportál Szeged büszkeségét, Barta László szakácsot mutatja be mai cikkében. Hogyan került a Pokol konyhájára a szakácstanonc? A húszéves fiatalember elmeséli nem mindennapi történetét: miért ment ki Londonba munkát vállalni, és valójában milyen Gordon Ramsay, a sztárséf.
A napokban jelent meg az egyik legtekintélyesebb európai étteremkalauz, a Gault Millau 2010-es ausztriai kiadása. Az osztrák éttermeken kívül ezúttal Prága és Pozsony mellett Budapest is bekerült a kiadványba.
Kevés szülő akad, aki a köztudottan sokat káromkodó Gordon Ramsay karakterét el tudná képzelni a gyermekek lelkivilágát hasznosan és bájosan alakítgató mesehősként, ennek ellenére a híres és hírhedt, glasgow-i születésű sztárszakács most saját animációs sorozatot kap. Értelemszerűen felnőtteknek szól majd.