szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

A Santiago de Chilében rendezett 34. Szakács Világkongresszus nemzetközi séfversenyének győztese az indonéz Wajan Wicaya lett.

Mint már hírül adtuk, 85 ország több mint 400 séfjének részvételével tartották meg január utolsó hetében a WACS 2010-et. A találkozó a szervezők értékelése szerint közelebb hozta az amerikai kontinens déli országának konyhaművészetét a világhoz. Bíznak abban, hogy a jövőben megélénkül a térség gasztroturizmusa.

A chilei kulinária mellett lehetősége volt a következő, 2012-es világkongresszus házigazdájának, Koreának is a bemutatkozásra nemzeti ételeivel. A zárónapon, január 28-án dőlt el, ki rendezheti a WACS 2014-et. A két aspiráns, Törökország és Norvégia közül a döntnökök többsége (55-ből 45) az utóbbira adta voksát. A záró gálavacsorán a legnagyobb érdeklődés a Global Chefs Challenge 2010 és a Junior Chefs Challenge 2010 díjátadását kísérte.

A két világverseny résztvevőinek – akik a különböző kontinensrészek elődöntői után jutottak a santiagói döntőbe – chilei nyersanyagokból kellett komplett menüt készíteniük, ami nemcsak szaktudást, de jelentős kreativitást is igényelt.

A Global Chefs győztese az indonéz mesterszakács, Wayan Wicaya lett, ő vehette át a 12 ezer eurós fődíjat. A második helyet a budapesti közép-európai elődöntőről továbbjutott holland versenyző, Wim Klerks (díja 7 ezer euró), míg a harmadikat az ausztrál Clifford Ross Howell (díja 3 ezer euró) érdemelte ki. A Junior Chefs versenyén aranyéremre a kanadai Trevor Ritchie, ezüstéremre a malajziai Malcolm Goh, bronzéremre pedig az új-zélandi Joseph Clarke abszolválta magát.

Wayan Wicaya, aki két évig - a következő kongresszusig - a világ legjobb szakácsának számít -, 36 éves, az indonéz sziget, Bali egyik legjobb szállodájának, a Hotel Bulgarinak a főséfje. A Grand Hyatt és az Inter-Continental indonéziai szállodáinak étterme mellett Miamiban volt konyhafőnök. Több hazai szakácsverseny mellett Hongkongban szerzett aranyérmet 2008-ban. Kedvenc fogása a pikánsan elkészített kacsasült párolt, vékony tésztával.

A 39 éves Wim Klerks, a hollandiai bennebroeki Les Jumeaux éttermének a séfje. Párizstól Bangkokig a fél világot bejárta már. A legszívesebben tengeri kagylóból főz ételeket. A szakácsverseny harmadik helyezettje, Clifford Ross Howell 47 évével korelnöknek számított a mezőnyben. Az ausztráliai Bribane Royal on the Park étterem vezető séfje. Nemzetközileg ismert szaktekintély, számos díjjal ismerték már el munkásságát. Kedvence a cassoulet, a fehér babból és a vele együtt sütött húsfélékből készített francia étel.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!